Amjasa tanca el seu balanç econòmic de 2020 amb 797.000 euros de beneficis que es destinaran íntegrament a millores en la xarxa

23 jun 2021 L'alcalde posa en valor la gran transformació de l'empresa pública en els últims deu anys, en els quals ha duplicat el seu valor patrimonial

L'empresa municipal d'aigües de Xàbia, Amjasa, va tancar ahir els seus comptes del 2020; un balanç comptable del pressupost -que supera els 9 milions d'euros- i que va acabar l'any amb uns beneficis de 797.000 euros. Igual que en els últims anys, aquest superàvit es destinarà íntegrament a millores en el sistema hídric, amb la qual cosa es continuarà augmentant els rendiments de la xarxa i energètics.

L'empresa va celebrar la seua junta general per a aprovar el tancament del pressupost i donar compte de la memòria social corporativa en la qual repassa les mesures socials i de benefici a la comunitat.

En el primer punt, la gerència va facilitar al detall totes les dades econòmiques i tècnics. En aquest sentit, l'evolució dels índexs d'eficiència d’Amjasa en els últims anys són més que evidents, amb 53.984 metres de canonades renovades en els últims cinc anys i una previsió que en 2021 siguen 11.580 més. Això, unit a la modernització dels seus sistemes energètics i de funcionament fan que el valor de l'empresa s'haja duplicat en els últims deu anys, passant d'un patrimoni net de 8’5 milions als 17’2 en els quals es valorava a final de 2020.

Aquesta millora de la xarxa també es reflecteix en el volum d'aigua subministrat, ja que en eliminar punts de fugides i filtracions, es manté una facturació similar als anys previs però injectant molta menys aigua en la xarxa (el nivell de rendiment puja al 71’67%, 3’79 punts més que l'any anterior).

Quant als objectius per a enguany, Amjasa es fixa quatre línies principals: continuar millorant els seus rendiments i la seua aposta per energies fotovoltaiques (amb els canvis realitzats ja han aconseguit baixar el total del seu consum un 6% respecte a l'any anterior), millorar l'atenció integral dels abonats, incorporar noves xarxes d'abonats existents en el terme municipal i donar un impuls al cicle integral de l'aigua per a permetre la reutilització de l'aigua depurada en reg.

Repte a part i d'envergadura és la renovació del contracte d'explotació de la planta dessalinitzadora, que acaba el pròxim 2022, i per al qual han començat els treballs previs de recopilació d'informació de cara a estudiar noves clàusules i millores o obrir el debat del model d'explotació futur.

A nivell social, l'hídrica va repassar les mesures implantades en 2020 tant a nivell d'ajudes per Covid (amb el fons social per a bonificacions en el rebut a persones vulnerables i Pimes i autònoms), com les donacions realitzades a entitats benèfiques locals, les campanyes de conscienciació “el WC no és una paperera”, la instal·lació d'un punt de recàrrega d'ús lliure per a vehicles elèctrics en l'exterior de les seues oficines, la col·laboració en esdeveniments per a reduir els residus plàstics i la signatura de contractes d'energia amb garanties d'origen.

L'alcalde, José Chulvi, va posar en valor la transformació que ha viscut Amjasa en l'última dècada, tant a nivell laboral i social com de gestió econòmica i estratègica.

“Hem passat de tindre una empresa que va arribar a tindre pèrdues econòmiques any rere any i proposar-nos pujar les tarifes com a única opció de sobreviure a una altra que és referent en tota la Comunitat, que ha duplicat el seu valor patrimonial, que cada any tanca amb beneficis que es reinverteixen a continuar millorant, que té inquietuds socials i ambientals i és conscient de la seua vocació de servei públic i del bé preuat i essencial que gestiona”, va assenyalar Chulvi.