Xàbia obri el premi 9 d’Octubre Vila de Xàbia que podrà reconéixer a persones o col·lectius de tots els camps

31 may 2021

L'Ajuntament ha flexibilitzat els Premis 9 d’Octubre l'any que es compleixen 25 edicions d'aquest guardó amb el qual es reconeix institucionalment a les persones, col·lectius i entitats que han influït positivament en la població.

Fins ara, el guardó tenia marcats dos apartats concrets: als valors cívics i a la solidaritat, conceptes en els quals era difícil encaixar a personalitats o col·lectivitats de Xàbia o vinculades que es consideren notables o que han realitzat aportacions destacades en altres camps: des de la ciència a la cultura o l'esport, entre altres.

És per això que, a través d'un acord de ple, pres de manera unànime, s'ha acordat simplificar la seua nomenclatura a Premi Vila de Xàbia, amb el que aquests guardons podran destinar-se a qualsevol persona o entitat digna de reconèixer-se. També el número de premiats es deixa obert als quals es considere cada any.

En aquest sentit, en la sessió s'ha avançat qui serà el primer reconeixement d'aquesta nova marxa. Perquè s'ha validat la declaració institucional recolzada per tots els partits i que proposa que en aquest 2021, coincidint amb el 125 aniversari de la primera visita del pintor Joaquín Sorolla a Xàbia, siga distingida amb el premi la Fundació Museu Sorolla per la seua ajuda i col·laboració en totes les accions que prepara l'Ajuntament de Xàbia com a homenatge a l'artista i per la seua rigorosa i dedicada labor de promoció i difusió de l'obra del pintor, a través de la gestió del Museu Sorolla i els seus projectes d'investigació, documentació, conservació i difusió de col·leccions en les quals Xàbia sempre ha tingut un espai i esment.

El ple ha avalat també per unanimitat una moció presentada per Compromis en la qual se sol·licita al Govern de l'Estat a retirar el pla per a implantar peatges en les carreteres a partir de 2024 i es recorda que en zones com la Comunitat estan “més que pagades” després de més de 40 anys de peatges i rebutja que es torne a exigir pagament per usar l'AP-7 a penes dos anys després del seu alliberament.

Una altra moció recolzada per unanimitat -després d'una esmena del PSPV- és la presentada per Ciutadans perquè l'Ajuntament reclame a la Diputació d'Alacant que millore la seguretat viària en la carretera del Portitxol pintant passos de vianants i habilitant voreres o autoritze l'administració local a executar aquestes millores.