La Generalitat cedeix a l'Ajuntament de Xàbia el dret de tanteig que facilita la compra d'immobles per a convertir-los en habitatge social

30 abr 2021

L'Ajuntament de Xàbia ha signat un conveni amb la Generalitat pel qual accepta la cessió del dret de tanteig i retracte. L'acord ha sigut rubricat aquest migdia per l'alcalde, José Chulvi i el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau.

A efectes pràctics suposarà la posició preferent o prioritària de l'Ajuntament a l'hora d'adquirir habitatges relacionats amb impagament d'hipoteques, dació en pagament i habitatges que posen a la venda els bancs, en subhastes judicials o a inversors en grans operacions immobiliàries. Així mateix, formar part d'aquesta xarxa permetrà a Xàbia optar a les línies de subvencions que active la Generalitat per a la compra d'aquesta mena de propietats.

Els habitatges que s'adquirisquen a través del tanteig i retracte es qualificaran de protecció oficial amb caràcter permanent, per la qual cosa s'incorporaran al parc públic municipal per a atendre les necessitats residencials del municipi, amb l'avantatge que la seua gestió és a través dels serveis socials municipals: els més pròxims, accessibles i als quals primer es recorre en cas de necessitat.

Tal com han coincidit els responsables polítics, el caràcter turístic de Xàbia condiciona en gran manera el preu de l'habitatge i dels lloguers, la qual cosa dificulta el seu accés als joves o en contextos de crisis com el que vivim.

De fet, segons ha revelat Chulvi, hui dia –i segons dades oficials de Turisme Comunitat Valenciana- hi ha un total de 4.623 cases destinades a lloguers turístics; 1200 més que les 3.406 que estimava un estudi municipal a la fi de 2019, la qual cosa demostra el gran increment que viu aquest sector i el seu impacte en el preu dels lloguers de llarga duració.

“L'accés a l'habitatge és un dels problemes socials més greus que vivim en poblacions com la nostra” ha manifestat l'alcalde, que ha confiat que amb la signatura d'aquest conveni s'assenteixen les bases legals per a perquè Xàbia puga començar a tindre un parc públic d'habitatge.

 

Casa Xolbi

El conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha aprofitat la seua visita a Xàbia per a conéixer de primera mà la Casa Xolbi, un palauet gòtic propietat municipal situat en l'encreuament entre els carrers Roques, Loreto i Escola.

Aquest immoble és un dels beneficiaris de la línia de subvencions Actuacions Urbanes 2020 que impulsa el departament de Martínez Dalmau per a recuperar edificis del patrimoni municipal de caràcter social, cultural i/o històric.

Xàbia va presentar una memòria valorada de l'obra necessària per a sanejar integralment l'edifici, que està estructuralment en precari.

La intervenció, valorada en al voltant d'un milió d'euros, serviria per a sanejar l'estructura i la teulada, segellar clivelles i reparar les xarxes d'aigua o sanejament. Segons aquesta línia d'ajudes, la conselleria s'encarregarà de la redacció del projecte d'execució de l'obra i posteriorment consignarà pressupostàriament una subvenció màxima de 500.000 euros per a la seua execució.

L'edifici conegut com a Casa Xolbi és una gran casa amb 34 habitacions de diverses mesures i funcions, repartides en quatre plantes i és un dels edificis més antics i interessants dels quals es conserven en la vila. Les transformacions i adaptacions que ha patit entre els segles XVIII i XIX no han modificat substancialment la seua aparença externa.