L'Ajuntament de Xàbia projecta la consolidació del Castell de la Granadella i l'adequació paisatgística del seu entorn

22 abr 2021

L'Ajuntament de Xàbia ha presentat el projecte de consolidació del Castell de la Granadella, l'única estructura d'ús defensiu de propietat pública que es conserva en el litoral del municipi. El treball, signat per l'arquitecte Evaristo Torres Perea, a més de la consolidació de les restes del fortí també inclou la recuperació de l'aljub annex, així com l'adequació paisatgística de l'entorn per a facilitar una millor interpretació de tot el conjunt.

Donat l'interés patrimonial del projecte, el departament de Cultura ha promogut dins de la setmana cultural del llibre un acte en el qual el tècnic ha pogut explicar la intervenció proposada, que ha seqüenciat en tres fases.

La primera se cenyeix a la restauració de l'aljub, neteja de les superfícies i una selecció dels carreus apilats procedents de les excavacions arqueològiques que va impulsar el museu fa més d'una dècada. La segona fase ja aborda l'estabilitat dels murs de carreus perimetrals i l'estabilització dels draps de maçoneria que formaven el farciment de les muralles del Castell, mentre que l'últim pas serviria per a emplenar l'interior, recompondre l'arrancada de l'escala de caragol que comunicava les diferents de l'estructura defensiva i posar en valor dels elements singulars que es mantenen com l'arrancada de la volta del primer pis i una de les troneres.

El projecte ascendeix a 281.582 euros, una quantitat en la qual té un important pes la difícil accessibilitat del lloc ja que encareix el transport de materials. Ara l'Ajuntament estarà pendent de qualsevol línia de subvencions que puga recolzar la intenció municipal de recuperar aquest bé patrimonial.

El castell de la Granadella està situat a la punta rocosa que tanca pel sud la cala de la Granadella i va ser declarat Bé d'Interés Cultural (BIC) en 1996.

Segons expliquen des del Museu, aquesta edificació defensiva va ser construïda en 1739, seguint les directrius de l'arquitectura militar d'aquells moments, amb una planta d'uns 140 m² en forma de ferradura o “peülla de bou”, amb un ample mur corbat orientat a llevant i un mur rectilini en l'oest, lloc des d'on s'accedia a la fortificació.

Les restes del castell evidencien clarament que va ser destruït a consciència amb mines i càrregues de pólvora que pretenien arrasar-lo, o almenys, inutilitzar-lo. El mateix va succeir en altres fortificacions artillades de la zona, que van ser destruïdes en temps de la guerra contra Napoleó -potser en 1812- segurament durant el desembarcament d'unes llanxes amb tropes angleses -aliats en la guerra contra els francesos- que es van apoderar dels castells de la Fontana i de la Mesquida. Amb això, evitaven que les fortificacions pogueren passar a les mans de les tropes franceses, i alhora, desmuntaven les defenses de la costa pensant en futurs conflictes amb la corona espanyola.

Les temptatives per part de l'Ajuntament de Xàbia per a recuperar el castell van començar en 1987 amb un camp de treball per a joves. Molts anys després, entre el 2001 i el 2005, el Museu Municipal de Xàbia, amb el suport econòmic de l'Ajuntament i l'ajuda de la Diputació, va fer tres campanyes de desenrunament i seguiment arqueològic, que van permetre descobrir íntegrament l'estructura de l'edifici, així com recuperar un bon conjunt de materials arqueològics.