El projecte “Illes de Xàbia” definirà un pla d'acció per al Descobridor, el Portitxol i els illots del sud del municipi

20 abr 2021 El campus impulsat per la Initiative PIM compta amb un equip internacional compost per més de 22 especialistes en flora i fauna

La Initiative PIM pour els Petites Iles de Méditerranée, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, el Conservatoire du litoral i l'Ajuntament de Xàbia està duent a terme el campus “Illes de Xàbia”, una investigació de camp a les illes i illots de la costa sud de Xàbia.

En aquest projecte, en el qual treballa un equip internacional compost per més de 22 especialistes en flora i fauna, té com a objectiu completar un diagnòstic de la situació de la biodiversitat, espècies invasores, fer seguiment dels ocells marins i la sembra per a la recuperació d'espècies de flora en perill extrem. Aquesta iniciativa conjunta permetrà conéixer a fons l'estat de conservació i definir un pla d'acció per a l’Illa del Descobridor, el Portitxoll i altres xicotetes illes al llarg de la costa de Xàbia.

La costa de Xàbia està inclosa en l'espai de la Xarxa Natura 2000 “Penyasegats de la Marina”, declarat per la Generalitat Valenciana com a Lloc d'Interés Comunitari (LIC) en 2001 i com a Zona d'Especial Protecció per als Ocells (ZEPA) en 2009 pel seu interés per als ocells marins.

I és que la peculiaritat d'aquest espai –amb un grup d'illes- el converteixen en un lloc propici per a la conservació d'espècies amenaçades i reintroducció de les extingides.

És per això que les illes han sigut periòdicament visitades per tècnics del Servei de Vida Silvestre de la Generalitat per a estudiar la seua flora i la seua fauna. L'interés per la seua conservació va augmentar des de l'aliança amb la iniciativa PIM “Petites Iles Mediterranees” i amb la creixent pressió que suporta el litoral de Xàbia, que fa més urgent defensar i recuperar el seu patrimoni natural.

A més del projecte a les illes, el PIM té predisposició a obrir noves vies de col·laboració amb l'Ajuntament per a impulsar accions encaminades a la sostenibilitat del litoral. En aquest sentit, responsables de l'entitat s'han reunit aquest matí amb l'alcalde, José Chulvi, i el regidor de Medi Ambient, Toni Miragall.