L'Ajuntament de Xàbia inicia la redacció del Pla Especial de la Plana

16 abr 2021

L'Ajuntament de Xàbia ha iniciat els tràmits per a redactar el Pla Especial de la Plana, un document que regule l'urbanisme i les possibilitats d'aprofitament del terreny en aquesta partida rural atesos els necessaris criteris de conservació i preservació que comporten la seua ubicació en un entorn natural protegit.

La Plana és al parc natural del Montgó (declarat en 1987) i allí hi ha hagut habitatges de tipologia rural des de molt abans. No obstant això, les regles urbanístiques no les marca només la normativa municipal, sinó també el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) i el Pla Rector d'Usos i Gestió (PRUG) la qual cosa, redueix les possibilitats i complica molt tots els tràmits.

La regidora d'Urbanisme, Isabel Bolufer, ha explicat que l'executiu local és conscient de la situació en la qual es troben els propietaris quan pretendre realitzar qualsevol obra: des de la reforma de les seues cases a l'asfaltat d'un camí, la poda d'arbratge o la instal·lació d'un clos.

Mai se'ls ha donat una solució i ara, paral·lelament al procés d'actualització del Pla General d Ordenació Urbana, l'Ajuntament treballarà en un pla específic per a la zona, que haurà de ser posteriorment aprovat per la Conselleria.

L'alcalde, José Chulvi, i la responsable d'Urbanisme ja han informat l'associació de veïns d'aquesta iniciativa i que ja s'ha dictat una provisió per a contractar la primera fase de la redacció del pla especial, per al qual hi ha consignat un pressupost de 40.000 euros.

Així mateix, Bolufer s'ha reunit amb tècnics i el director del Parc Natural del Montgó, Joseba Rodríguez, per a posar-los al corrent de les intencions municipals i buscar la seua col·laboració a l'hora de confeccionar el pla especial. “Volem anar de la mà amb el Parc Natural i no fer passos en fals que retarden encara més aquesta normativa” apunta l'edil, que avança que s'ha acordat crear una comissió tècnica de totes dues administracions per a fer el seguiment.

El primer pas d'aquest procés –anomenada fase zero- serà obrir les consultes prèvies perquè qualsevol persona interessada puga traslladar les seues inquietuds i preocupacions sobre el tema. Aquesta consulta s'anunciarà pels canals oficials quan estiga activa en la web municipal