Les galeries subterrànies de la Caleta del Port de Xàbia seran accessibles a través d'un recorregut virtual interactiu

14 abr 2021

El departament de Cultura de Xàbia ha encarregat un recorregut virtual interactiu per l'interior unes antigues galeries subterrànies excavades en la Caleta del Port que, segons els últims estudis, es van poder utilitzar com a magatzem per a projectils durant la Guerra Civil.

Segons ha explicat el regidor de Cultura, Quico Moragues, el treball s'ha encarregat a una empresa local, que el tindrà llest en les pròximes setmanes. Amb aquest projecte, es fa accessible de manera virtual un espai d'interés històric –un dels pocs vestigis en el municipi de l'arquitectura defensiva vinculada a la Guerra Civil i que es troba en unes condicions de seguretat bastant precàries que desaconsellen que siga físicament visitable per al públic en general.

El lloc és una singular construcció excavada en un vessant al costat del port de Xàbia en 1938 i està formada per galeries que s'endinsen més de 20 metres sota terra. La seua porta d'accés va romandre segellada i oculta entre la mala herba des dels anys 70 fins fa a penes cinc anys.

Quan es va reobrir i es va realitzar una primera inspecció, es va considerar que va poder ser un refugi contra els atacs aeris de la guerra.

No obstant això, un estudi més profund descarta aquesta hipòtesi i es decanta per la possibilitat que fóra un depòsit de munició per a proveir a les llanxes torpedineres i antisubmarines de la República Espanyola.