Xàbia incorpora la Cova Tallada i Cala Blanca als punts del litoral en els quals es controla a l'estiu l'aforament i els accessos

31 mar 2021 La Gradadella i la Barraca també tindran la regulació activada els caps de setmana de juny i setembre

L'Ajuntament de Xàbia ha iniciat la fase de contractació del servei de vigilància de seguretat i control d'accés a les platges del litoral. El contracte ix a licitació per 108.519,58 euros (IVA inclòs) i inclou el control d'accessos a les platges i cales, una mesura que va començar a aplicar-se en 2017 pel punt amb més pressió: la Granadella i que progressivament ha anat estenent-se a gran part del litoral.

Inicialment es va instaurar per a afavorir un ús responsable i sostenible dels espais naturals i evitar els col·lapses per trànsit que posaven risc la seguretat a l'entorn de les cales, encara que la situació epidemiològica existent va fer que el passat estiu, el control d'aforament s'ampliara també a les platges urbanes.

És per això que el nou contracte també contempla labors d'informació destinades als usuaris de les platges, de manera que siguen coneixedors de les condicions d'ús dels espais citats i de les mesures addicionals de seguretat, com per exemple les vinculades a la Covid.

Tal com explica el regidor de Platges, Toni Miragall, el servei abastarà de l'1 de juliol al 31 d'agost les platges que l'estiu passat ja van comptar amb aquest control: l'Arenal i La Grava, a més de les cales Granadella, Portitxol o Barraca i Ambolo -clausurada al bany-. Com a novetat s'incorpora la Cala Blanca, ja que l'any passat es va detectar que els controls en altres cales provocaven el desviament d'usuaris a aquest punt del litoral i, per tant, una major massificació.

També es contempla personal per a ampliar el control d'aforament que realitza el Parc Natural del Montgó en la Cova Tallada, i en el qual enguany participaran els Ajuntaments implicats per a poder ampliar el seu horari.

Miragall apunta que el contracte s'ha ajustat a les necessitats detectades en els últims anys, tant a nivell d'horaris com de dates. I és que una altra de les ampliacions és per a donar resposta a la situació que viuen la Granadella o Portitxol durant els caps de setmana de juny i setembre, ja que la temporada de bany cada any és més àmplia i s'ha contrastat que en aqueixos dies ja es viuen problemes d'embossos o excés d'aforament. És per això que la barrera de control ja estarà activada a partir de juny durant els caps de setmana.

Finalment, l'Ajuntament també inclou un dispositiu de vigilància específic per a evitar abocaments indiscriminats en els Punts Verds en caps de setmana, reforçant el que es presta dins de la contracta municipal de la gestió dels residus.