Els escolars del CEIP Mediterrània projecten la rehabilitació de l'aula de la natura del Portitxol com a centre excursionista
23 mar 2021 Els alumnes de Xàbia participen per tercer curs en el programa didàctic Nosaltres Proposem
Els alumnes de sisé curs del CEIP Mediterrània segueixen implicats en el projecte educatiu Nosaltres Proposem amb el qual cada any demostren el seu compromís amb Xàbia i proposen una millora comunitària.
Enguany han treballat un complet projecte de recuperació de l'Aula de la Natura del Portitxol, un espai municipal que antigament s'usava per a educació ambiental i que està en desús des de fa temps. Els escolars proposen rehabilitar-ho i convertir en un Centre Excursionista i punt d'informació de diverses rutes senderistes.
El procés va començar amb una visita de camp a aquest lloc per a conéixer les seues peculiaritats i potencial. Després es van llançar a una pluja d'idees fins que van decidir com podia ser el seu futur i amb l'ajuda de l'arquitecta local Inés Sivera van començar a dibuixar plans, treballar a escala i confeccionar una maqueta. Els alumnes fins i tot han preparat quatre tríptics informatius sobre les millors excursions per la zona.
Hui el grup escolar ha estat acompanyat per les seues professores i la directora del centre, Isabel Henarejos, presentant el projecte a l'alcalde, José Chulvi, i la regidora d'Educació, Montse Villaverde, que han quedat impressionats per la qualitat del treball i la utilitat de la proposta en uns temps d'eclosió del senderisme.
El CEIP Mediterrània participa des de fa tres anys en el programa Ens Proposem. Part d'aquesta experiència educativa és viatjar a un fòrum amb escolars d'altres punts d'Espanya i Portugal per a realitzar una exposició del seu projecte, però enguany –a conseqüència de la pandèmia- han hagut d'enginyar-se-les per a divulgar el seu treball de manera telemàtica i a través d'enregistraments.
Aquesta experiència també ha arribat a la Universitat de València ja que tres professors de magisteri -Xosé Manuel Souto, Diego García i Benito Campo- ho empren com a exemple de les noves metodologies didàctiques.
Des del centre han volgut agrair la col·laboració de l'Ajuntament en aquest projecte i de l'arqueòleg municipal especialment. I sobretot de l'arquitecta Inés Sivera que ha sigut clau perquè pogueren fer un treball d'alt nivell tècnic i fins i tot una maqueta.