L'Ajuntament de Xàbia ja ha destinat més de 800.000 euros a ajudes socials des que va arrancar la crisi sanitària

03 nov 2020 El departament es prepara per si es decreta un nou confinament i compta amb fons suficients per a donar cobertura a qui el necessite

El departament de Serveis Socials de Xàbia és un del que més volum de treball arrossega a nivell municipal des que el mes de març va començar la crisi sanitària que està derivant en importants conseqüències econòmiques. Hui l'alcalde, José Chulvi, ha assistit al costat de la regidora Rita Berruti a la reunió en la qual l'equip base s'organitza i planifica cada setmana per a agrair-los la gran faena i nivell de compromís que estan demostrant en aquests moments complicats i també per a saber de primera mà la situació actual que estan percebent en el dia a dia de l'atenció social i les previsions amb les quals treballen.

Hui dia s'han destinat més de 800.000 euros a ajudes o programes relacionats amb la Covid19, la gran majoria a ajudes directes per a despeses en alimentació, medicines, lloguer o subministraments bàsics a les famílies en precari.

El volum de demanda es va disparar durant els mesos de confinament fins a aconseguir les 900 famílies (quan en circumstàncies habituals són unes 250 famílies les que precisen aquest suport en tot un any);

La necessitat va tornar a nivells normals durant l'estiu i a partir d'octubre està tornant a augmentar per la situació d'incertesa que envolta aquest hivern.

No obstant això, l'Ajuntament de Xàbia té una quantitat important ja reservada per a la cobertura social: uns dos milions d'euros. També està prevista una quantitat econòmica per si fóra necessari reobrir l'alberg d'emergència que va donar un sostre a persones que per diferents circumstàncies es van veure al carrer durant els mesos de confinament.

Un altre servei que s'ha vist incrementat és el d'ajuda a domicili, ja que moltes famílies evitar ingressar als seus majors en residències però requereixen ajuda per a poder cuidar-los a casa.

També, tal com ha avançat en la reunió, l'Ajuntament té previst llançar un nou pla d'ocupació social a l'inici de l'any, un programa que els propis treballadors socials han valorat com molt positiu perquè a més de ser important econòmicament per als beneficiaris, té també efectes molt beneficiosos a nivell psicològic i de motivació.

L'equip de Serveis Socials compte des de fa mesos amb un reforç de personal  per a poder oferir torns de matí i vesprada. Durant les setmanes de major pressió, tots els treballadors es van reorganitzar i es van bolcar amb la tramitació de les ajudes d'emergència, aconseguint un sistema que permetia als demandants tindre en el supermercat els vals de compra a penes tres dies de contactar amb el departament. També es va fer un important seguiment a majors en situació de soledat gràcies al treball de camp que es tenia avançat amb el programa Radars.

A més d'això, el Centre Social manté tots els serveis habituals: suport psicològic, assessorament jurídic, oficina de l'habitatge, família i infància, suport als usuaris del Tapis, prevenció de conductes addictives, atenció a l'immigrant.