Termalisme Comunidad Valencia

RADARS

PROJECTE D'ACCIÓ COMUNITÀRIA
RADARS

  • L'envelliment de la població, més del 32% de la població és major de 60 anys part de la població de Xàbia té més de 65 anys.
  • Un alt percentatge de les persones majors de 85 anys viuen soles.
  • La soledat té un gran impacte en la salut i la qualitat de vida de les persones majors.

 

La soledat no desitjada pot tindre un efecte devastador en la salut, el benestar i la qualitat de vida de les persones majors. Pot causar tristesa, un desorde del somni, fatiga, malalties coronàries, problemes nutricionals, desorientació, etc.

Els processos de pèrdues, a més, es donen especialment durant la vellesa i les dificultats d'adaptació davant esta situació poden provocar un sentiment incrementat de soledat.

Davant esta situació, *Radars aborda la soledat no desitjada de les persones majors involucrant a tota la comunitat i creant una xarxa sensible i respectuosa, a partir de la qual les persones majors podran tornar-se a vincular a la vida col·lectiva.

QUÈ ÉS EL PROJECTE RADARS?

Radars és un projecte comunitari impulsat per Servicis Socials de l'Ajuntament de Xàbia per a pal·liar els efectes de la soledat no desitjada i previndre situacions de risc de les persones majors.
Treballem conjuntament amb la comunitat, entorn, servicis públics, creu roja, associacions, comerços, farmàcies i entitats amb l'objectiu de transformar els espais en comunitats humanes, segures, participatives i solidàries.

COM FUNCIONA?

Radars s'articula mitjançant la creació d'una xarxa que compta amb diversos espais de participació. La base d'esta xarxa la formen els radars, servicis públics, associacions, veïns i veïnes, comerços, farmàcies del barri que, amb una mirada sensible i respectuosa, estan atents a la dinàmica diària de les persones majors del seu entorn i, si detecten algun canvi important, es posen en contacte amb Radars.

Una vegada informats, des de Servicis Socials es valora si cal intervindre o no. Per a pal·liar el sentiment de soledat d'estes persones i/o situació de risc de la persona major. A través d'un acompanyament periòdic s'establix una relació de confiança, que serà un primer pas per a promoure la seua vinculació al territori. Esta tasca es complementa amb la coordinació entre diferents recursos i entitats, un treball en xarxa dirigit a protegir les persones majors i crear noves iniciatives comunitàries que contribuïsquen a la inclusió de les persones majors al seu entorn més pròxim.


COM PARTICIPAR?

Si eres una persona major:

Vives sola o acompanyada d'una altra persona major i us sentiu soles?
Vives amb algú que està en situació de dependència?
Vols enriquir les teues relacions personals?

  • Telefona'ns al 96 579 4142 / 666 500 769.
  • Horari: de dilluns a divendres de 9h a 14h.
  • Escriu-nos al següent email: radarseniors@xabia.es
  • Acosta't al teu centre de Servicis Socials i pregunta.

 

Si vols ajudar a les persones majors del teu municipi:

1. Sé un radar

Els radars veïnals, comercials i de farmàcies són una figura clau en el projecte. Només has d'estar atent a la dinàmica de les persones majors que tens a prop, amb una mirada sensible i respectuosa. Si detectes algun canvi en el seu comportament o aspecte o creus que estan en situació de soledat, posa't en contacte amb *Radars.

2. Participa activament
Et podem informar de com ser voluntari a través d'una associació i/o participar en activitats de suport a les persones majors.

XARXA RADARS:


Detecció de casos: a través d'una mirada sensible i respectuosa cap a la gent gran, detectem situacions de soledat no desitjada i/o risc en persones majors que puguen necessitar ajuda.

Valoració i intervenció des de Servicis Socials: coordinació del projecte i valoració de la situació individual de cada persona major, les seues necessitats i la intervenció més adequada a dur a terme.

Plataforma de seguiment telefònic i acompanyament: es realitzen trucades telefòniques periòdiques a les persones majors que ho desitgen per a pal·liar la soledat no desitjada i/o en situació de risc i fer un seguiment periòdic de la seua situació.

De la mateixa manera, organitzem un servici d'acompanyaments i visites periòdiques.Sensibilització i difusió: per a motivar un procés de transformació de la comunitat, és important la tasca de donar a conéixer el projecte a través de diverses accions.

Activitats de participació i inclusió: es realitzen activitats grupals per a afavorir la participació, desenrotllament i inclusió de les persones majors per a vincular-les amb el seu entorn.Xarxa comunitària: potenciar la implicació i el treball en xarxa de tota la comunitat, els servicis públics, els veïns, associacions, comerços, farmàcies, etc.

 

ENLLAÇOS D'INTERES

 

Estrategia valenciana de envejecimiento activo y lucha contra la soledad no deseada

https://inclusio.gva.es/es/web/mayores/estrategia-valenciana-envelliment-actiu

SOLEDADES Observatorio Estatal de la Soledad No Deseada

https://www.soledades.es/recursos

Instituto de Mayores y Servicios Sociales

https://imserso.es/espacio-mayores/envejecimiento-activo

Servicios Sociales y Sistema Sociosanitario

https://inclusio.gva.es/es/web/s.sociales

 

 

Descàrregues