El acordeonista Kepa Junquera obri el Xàbia Folk

25 abr 2016 El festival proposa també música valenciana, folk castellà i ritmes gypsy per a una jornada reivindicativa de la cultura tradicional

El Festival Xàbia Folk va presentar oficialment el seu programa divendres passat en un acte celebrat en la Casa de Cultura i que va comptar amb l'actuació d'un duo especialitzat en música antiga, Javier Bergia i Begoña Olavide. El regidor de Cultura, Quico Moragues, va anar en encarregat d'obrir l'acte i anunciar les principals novetats del festival, que se celebrarà del 6 al 8 de maig en el Riurau d’Arnauda, un espai singular i quasi bucòlic, envoltat de pins i pedra tosca.
Obri el certamen la nit del divendres 6 de maig (22’30 hores) el reconegut acordeonista basc Kepa Junkera, acompanyat del jove grup femení Sorginak, i que presentarà a Xàbia el seu últim treball, “Xicoteta història de la trikitixa”, un espectacle en clau autobiogràfica concebut per a celebrar els seus 35 anys de trajectòria.
L'endemà hi haurà doble sessió musical: a la vesprada (19 hores) actuarà una de les formacions dolçaineres més carismàtiques del país, Els Germans Caballer de Sagunt, acompanyats d'un grapat d'amics per a fer un repàs del repertori tradicional valencià i altres llocs del Mediterrani. I a la nit (22’30 hores) serà el torn del Naan, una de les últimes revelacions del folk ibèric. Procedents del Cerrato, una comarca meridional palentina, El Naan presenten un espectacle multidisciplinari —amb música, poesia, teatre i videoart— que actualitza i celebra la tradició musical castellana.
Acompanyant als concerts de la música d'arrels, enguany arriba també una decidida reivindicació de la cultura tradicional. Per açò, el festival es tancarà el diumenge 8 de maig amb una sessió matinal (a partir de les 10’30 hores) dedicada a la reivindicació de la cultura tradicional associada al treball de la pansa i de les tasques agrícoles, amb degustació de vins i oli del terreny i tallers de confecció de canyissos, de treball de la llanda i l'espart, de construcció de maquetes de riurau i d'elaboració de coques al forn de llenya. Tot, amenitzat per les músiques balcàniques de la Trocamba Matanusca, una agrupació originària d'Ontinyent que proposa un concert de “música balkan & gypsy del bancal”.

Actuació de Bergia i Olavide
Per a obrir boca, el divendres els aficionats a la música tradicional van poder gaudir del recital “Cantant als poetes d'un temps a ara”, de Javier Bergia i Begoña Olavide, prestigiosa interprete de saltiri. Va ser un espectacle ple de sensibilitat en el qual els intèrprets van posar música a l'obra de diversos poetes espanyols com Luis Cernuda, Antonio Machado, Miguel Hernández, Calderón de la Barca, Emilia Pardo Bazán, Juan Ramón Jiménez o Francisco de Quevedo.