Xàbia introdueix un “agent tutor” en els col•legis per a prevenir casos d'assetjament o que danyen la convivència escolar

28 ene 2016 La Policia impulsa aquest programa que en una primera fase implicarà a tots els col•legis en la confecció d'una campanya de sensibilització

La Policia Local de Xàbia ha presentat avui un nou programa pilot per a prevenir la violència escolar que posa en marxa en col·laboració amb els col·legis. Es tracta de el “Agent Tutor”, una fórmula per a introduir als agents de policia dins dels centres com una figura de referència i confiança per a alumnat, professors i pares de la qual tirar mà davant qualsevol conflicte.
L'inspector cap de la policia, José Antonio Monfort, ha definit aquest programa com a nou, il·lusionant i ambiciós, i sobretot, pensat per a oferir el millor servei i que el cos municipal siga per als xabieros un referent en seguretat i convivència. L'agent tutor serà un més dins del sistema escolar però sense perdre l'autoritat que li confereix la seua condició de policia.
La regidora de Seguretat Ciutadana, Pepa Gisbert, ha assenyalat que Xàbia ha estudiat projectes similars en comunitats com Catalunya o Madrid, ja que a la Comunitat Valenciana no s'apliquen de moment. L'edil ha indicat que el projecte, que compta amb una subvenció de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, servirà per a millorar la convivència en els col·legis i incidirà en el vessant preventiu tant en els casos d'absentisme escolar com de possibles episodis de violència, ciberviolència, bulling o qualsevol problemàtica que puga patir l'alumnat.
Per la seua banda, l'alcalde, José Chulvi, ha mostrat el seu suport a aquesta campanya que treballa per millorar la convivència i per prevenir un problema tan greu com és l'assetjament escolar. El primer edil ha felicitat a la policia local per la seua preocupació constant per a millorar el servei i per cercar subvencions com la qual ara permet començar amb aquest projecte que s'espera tinga continuïtat.
El projecte començarà la seua primera fase la setmana vinent amb la campanya de sensibilització que es desenvoluparà dins dels centres educatius sota la coordinació de Marina Sanmartín. La monitora ha explicat que es faran tres sessions en els sis col·legis públics i concertats de Xàbia, dirigides als alumnes de 5 de primària; una edat que han considerat idònia per ser en la qual apareixen els primers conflictes i perquè poden ser referent per als més xicotets.
En els tallers, a més de presentar a l'agent tutor com a figura amiga, propera i de confiança, es promourà la convivència escolar comptant amb la participació i la implicació directa dels alumnes a l'hora de diagnosticar quines són les fonts de conflictes, com aprofitar-los com a font de coneixement i per a confeccionar una campanya de comunicació que utilitzarà l'Ajuntament per a sensibilitzar d'aquest greu problema tant a la comunitat escolar com a la societat de Xàbia en general.
Sanmartín ha incidit que les activitats tindran com a referència l'educació emocional i la resolució pacífica de conflictes, amb una metodologia totalment participativa i amb tècniques teatrals que desenvolupen la seua intel·ligència emocional i creativitat perquè els alumnes aprenguen a través de la seua pròpia experiència.
Els participants aniran explicant tota la seua experiència en un blog i decidiran com difondre la campanya.