Xàbia inaugura aquest diumenge el riurau cobert amb una festa cultural que involucrarà a les associacions locals

16 dic 2014 Música, poesia, tradició i gastronomia en l'obertura del riurau d’Arnauda

El gran riurau dels Arnauda de Xàbia es presenta en societat aquest diumenge una vegada conclosa l'obra del seu cobriment. I ho fa amb un acte cultural amb el qual es vol demostrar la versatilitat d'aquest espai.
Tal com ha explicat el regidor de Turisme, Antonio Miragall, una cercavila de la Colla Xirimitab’s eixirà des de l'Ajuntament a les 11’30 hores per a animar als veïns a que se sumen a aquesta festa. I és que la inauguració, a més de la presentació oficial de la infraestructura, inclou diverses actuacions culturals de persones i entitats que han volgut col·laborar desinteressadament en aquest esdeveniment, plasmant així que el riurau està ja obert per a tots i que és un lloc interessant que pot acollir diferents classes d'activitats. Així, es podrà gaudir dels balls tradicionals del Grup de Danses Portitxol i d'una trobada literària i musical protagonitzat per Pepa Guardiola, Carme Miquel, Xaro Cabrera, Encarna Roselló i músics de Xàbia. També hi haurà una mostra d'utensilis tradicionals que s'empraven en els treballs d'elaboració de la pansa i una projecció sobre la història dels riuraus en general i de l’ Arnauda en particular.
Finalment l'associació de Mestresses de casa Lucentum de Xàbia oferirà una degustació de productes típics que estarà amenitzada pel Centre Artístic Musical de Xàbia.
El regidor ha insistit que és un acte obert a tota la població que vulga descobrir aquest nou espai públic que, espera, es convertisca en un punt de trobada social i cultural.
L'alcalde, José Chulvi, ha mostrat la seua satisfacció pel resultat final i per la sensibilitat amb la qual s'ha dut a terme l'obra, utilitzant teules, bigues i canyisos de la zona fins aconseguir reflectir com és la construcció de sempre. Chulvi ha destacat la implicació del departament de Turisme en aquest projecte, que des d'ara permetrà posar en valor l'arquitectura del passat agrícola de Xàbia, i també el paper de l'associació Riuraus Vius, “que amb el seu treball ens fa prendre consciència als polítics de la importància de projectes com aquest” i que, com ha afegit l'edil de Cultura, Empar Bolufer, també servirà perquè els xiquets coneguen i puguen respectar el passat.
Per la seua banda, la representant de Riuraus Vius, Pepa Guardiola, ha recordat les reivindicacions del col·lectiu per convertir els riuraus com a espais útils i en ús. Guardiola ha dit estar “emocionada” en veure el resultat de l'obra que donarà una nova dimensió a un dels riuraus més grans del País València, que compta amb 14 ulls i una coberta a dues aigües.
Després de l'obra de la coberta i il·luminació i sonorització, el riurau està llest per a acollir tallers exposicions, cites literàries o musicals, entre altres usos. L'Ajuntament redactarà un pla per a regular la seua utilització pública.