El Xàbia Folk celebra la seva desena edició recordant a Pep Bas «Coeta»

09 may 2011 -

Xàbia acull el Xàbia Folk. Un festival, organitzat per l'Ajuntament i convertit en un referent de les músiques populars, que complix el seu desè aniversari d'una forma molt especial. La present edició està dedicada a retre homenatge a un dels grans defensors de la música tradicional a Xàbia i un dels fundadors de La Romàntica del Saladar, Pep Bas, «Coeta», mort fa un any.

Junt a l'agrupació, Pep ha estat una persona molt implicada en l'organització del festival des dels seus inicis i vinculada en moltes altres activitats entorn de la música i les celebracions populars. Per aquesta raó, s'ha pensat que aquesta edició, a més de servir per a rendir tribut a la figura del “músic, mestre i amic”, fora un punt de trobada dels artistes que van compartir experiències tant artístiques com personals amb ell.

El certamen, que ha donat començament aquest cap de setmana, va alçar el seu teló la nit del divendres amb l'actuació de «Tambor de Saia», un grup integrat per sis dones que amb les seves veus, percussió i ball van omplir de ritmes del folklore brasiler la plaça de l'Església. El dissabte va continuar al matí amb un taller de danses dels Balcans a càrrec de Maya Mihneva i amb l'acompanyament musical de «Aksak». Grup que a la nit va oferir un concert amb música creativa de la mateixa zona en el qual els nombrosos assistents van poder posar en pràctica i divertir-se amb les danses.

El festival prosseguirà el pròxim cap de setmana amb els piemontesos de «Tendachënt», que oferiran el seu espectacle “Arnèis” amb el qual la banda de Maurizio Martinotti fa el seu particular homenatge a la professió de la música popular en aquest nou treball que suposa una tornada al so acústic. El recital tindrà lloc el divendres, 13 de maig, a les 22.30 hores a la placeta del Convent.

Ja el dissabte, 14 de maig, arriba el torn de l'actuació que dóna el sentit més emotiu a aquesta edició. A les deu i mitjana de la nit i a la placeta del Convent, La Romàntica del Saladar oferirà el seu particular i especial homenatge a Pep Bas amb la col·laboració de músics i amics com Urbàlia Rurana, Maurizio Martinotti, Jordi Fàbregas, Paco Díez i la Colla de Dimonis de Massalfassar, que conclouran l'acte en record a Pep amb una “encesa”.

I el diumenge, el festival quedarà clausurat amb l'actuació de la càntabra Alba Gutiérrez que presentarà la riquesa dels cants i les danses tradicionals de Cantàbria a través dels seus “Sones de la Montaña". L'acte tindrà lloc a les 12 hores en un escenari d'excepció com és l'Ermita de Santa Llúcia.

Aquest cicle de concerts es complementa amb una exposició retrospectiva que recull a través dels cartells, fotografies i diversos instruments antics els 10 anys del Xàbia Folk. A més de la mostra, que romandrà en el Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco fins al 15 de maig, es pot veure un vídeo on apareix Pep junt a La Romàntica del Saladar en la presentació del seu últim disc.