Xàbia recicla el triple de vidre que la mitjana espanyola

30 mar 2011 Cada habitant de Xàbia, amb 46 quilos a l'any, recupera tres vegades més d'envasos de vidre que la mitjana registrada a nivell nacional

Xàbia recicla el triple de vidre que la mitjana espanyola. Cada habitant de Xàbia va reciclar durant el 2010 una mitjana de 46 quilos de vidre enfront dels 15,2 quilograms que va arribar la mitjana nacional en el mateix període. Així ho reflecteixen les dades aportades per Ecovidrio, una associació sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat dels residus d'envasos de vidre en tota Espanya.

Aquestes xifres qualificades pel gerent de zona de l'associació, Roberto Fuentes, "d'excepcionals” situarien a Xàbia “al capdavant dels municipis de la comarca que més reciclen”, ha destacat el representant de l'entitat. Fuentes ha assenyalat que els ciutadans del municipi van dipositar prop de 1.500 tones durant l'any passat. Amb tot aquest vidre recuperat, “si els envasos es col·locarem un després d'un altre s'arribarien a els 350 quilòmetres de longitud, una distància equivalent a la qual hi ha des de València a Madrid”, ha apuntat el gerent.

En aquest sentit, el sector de l'hostaleria té un paper fonamental ja que consumeix el 48% del vidre que es genera en el mercat. Per aquesta raó, l'Ajuntament de Xàbia i Ecovidrio col·laboren en una campanya destinada a “reforçar i donar continuïtat a la labor de conscienciació i potenciació del reciclat, sobretot, en aquest sector important de la localitat”, ha informat el regidor de Serveis i Medi ambient, José Vicente Soler.

No es tracta d'una iniciativa nova, sinó que és una continuació del conveni arribat fa uns anys que va suposar en el seu moment la distribució per part de Ecovidrio d'uns contenidors especials als hostelers per a facilitar-los el trasllat dels seus envasos fins als punts de recollida. I ara, per a fomentar aquest “bon reciclat” que es fa des del municipi, segons ha informat Fuentes, està previst visitar a tots els establiments hostelers de la població per realitzar-los enquestes i lliurar-los material informatiu amb l'objectiu de “millorar el servei, facilitar-los el reciclat i la correcta separació dels envasos de vidre”, ha destacat Fuentes.

I és que, els 212 iglús i els contenidors soterrats que hi ha instal·lats per tot el terme municipal, serveixen per a recollir els envasos de vidre (botelles, terrines i flascons) que es consumeixen en el sector i en les llars. Altres materials com la ceràmica, porcellana, pisa i borses industrials no han de ser dipositats en aquests dipòsits sinó en l'Ecoparc.

Per la seva banda, el president de l'Associació de Restauradors de Xàbia, José Manuel Piña, ha rebut de forma molt positiva aquesta iniciativa perquè “contribuirà que es duga una millor selecció dels residus per part dels establiments, el que repercuteix en una millora del nostre entorn i nombrosos beneficis mediambientals”, ha apuntat el representant dels restauradors, que ha expressat la seva predisposició a informar als seus associats a través dels mitjans dels quals disposa. També ha proposat que “seria interessant desenvolupar accions de forma continuada per a recordar de la importància de reciclar correctament”, ha afegit Piña, que ha agraït l'atenció cap al sector.

Cap recordar, que el 100% del vidre dipositat en els contenidors es recicla i és usat per a fabricar nous envasos de vidre.