Elvira Cambrils presenta 'El bes de l'aigua'

14 mar 2011 -

El bes de l'aigua, és el títol de la primera novel·la d'Elvira Cambrils. Una publicació, editada per Edicions del Bullent, que es va presentar el divendres a la Casa de Cultura de Xàbia en un acte amenitzat per la música de La Sonora i que s'emmarca en la programació del Dia de la Dona, organitzada per la regidoria de la Igualtat.

L'edil responsable de l'àrea, Francesca Gil, i l'escriptora Carme Miquel van ser les encarregades d'introduir a l'autora de Pego i l'obra amb la qual s'estrena com novel·lista. El bes de l'aigua és un llibre que es mou en dos temps, l'actual i la II República, a través de dues trames perfectament entrellaçades. Seria com una novel·la “coral” per la conjunció de moltes veus i xicotetes històries que conformen la història col·lectiva.

La primera part està protagonitzada per una dona actual que, a través de les seves vivències es va plantejant una sèrie de reflexions des de tot allò que suposa l'alliberament de la dona, la llibertat sexual i moltes altres qüestions de la societat fins que sent la necessitat d'investigar sobre la vida d'una dona de la II República, María Cambrils, defensora dels drets de les dones en el primer terç del segle XX.

La resistència a la depredació urbanística, el temor per la pèrdua de la identitat cultural, la qüestió feminista i la literatura són alguns dels aspectes que acompanyen a la protagonista en un recorregut pels esdeveniments històrics d'un poble de la Marina Alta durant la Segona República. Temes que tenen com eix principal “la revolució entesa com un canvi, la transformació individual de la dona i col·lectiva, com una necessitat per a millorar la situació de la societat”, va apuntar Carme Miquel.