Paquito Rivera, Marc Copland Quartet i Nina Dinamita & Swing Milícia, formen el cartell del festival Xàbia Jazz

08 jul 2024 El certamen es celebra del 3 al 5 d'agost i és totalment gratuït

El festival internacional Xàbia Jazz torna aquest mes d'agost a la plaça de la Constitució amb un cartell de primer nivell amb Paquito de Rivera, Marc Copland Quartet i Nina Dinamita & Swing Milícia.

 

L'alcaldessa, Rosa Cardona i la regidora de Cultura, Mavi Pérez han presentat, juntament amb la tècnica de la regidoria, Irene Buigues, la programació del festival que compleix la seua edició número 22, se celebrarà en la plaça de la Constitució, del 3 al 5 d'agost i és totalment gratuït.

 

El dia 3 obrirà el certamen Paquito de Rivera Quintet. Liderat per Paquito de Rivera, té 16 premis Grammys com a autor d'una gran numere de composicions. Va ser fundador de l'innovador conjunt musical “Irakere” juntament amb el seu gran amic Chucho Valdés (que també va estar a Xàbia, en aquest festival en 2022).

 

Amb 76 anys, el músic i arranjador és un apassionat tant del jazz com de la música clàssica, i s'ha convertit és una de les figures destacades de la música afrocubana i dels estàndards del latin jazz modern.

 

El seu concert a Xàbia serà en format quintet amb Pepe Rivero (piano), Reinier Elizarde “El Negrón” (contrabaix), Yuvisney Aguilar (percussió) i Sebastián Laverde (vibràfon).

 

El dia 4 d'agost serà el torn de Marc Copland Quartet. A Copland se'l considera un ambaixador itinerant de la música improvisada, intel·ligent, complexa i totalment atractiva en el món del jazz. La seua música destaca pel seu llenguatge harmònic innovador, al mateix temps que fàcilment accessible per als espectadors. És el pianista de jazz més prolífic del mileno, amb 35 i llançaments discogràfics.

 

En aquest concert, comptarà amb la participació del saxofonista belga-estatunidenc Robin Verheyen, el baixista Drew Gress i el bateria Fabrice Moureau, entre tots formen un equip dinàmic alhora que harmònic que segur captivarà al públic del festival.

 

Per al dia 5 d'agost, el tancament serà a càrrec de Nina Dinamita & la Swing Milícia, una banda de jazz que sorgeix del col·lectiu “Sedajazz”. El grup està inspirat en grans figures femenines transgressores dels rols de gènere com Nina Simone o Rosario Sánchez Mora "La Dinamitera". A més empra la música com a arma per a revindicar el paper de la dona en els escenaris, música de qualitat i amb missatge.

 

Està format per Claudia Ferrández (veu), Lucía Bisquert (trombó), Rosana Díaz (saxo), Adriano Tortora (piano), Tico Porcar (bateria), Borja Flores (contrabaix).

 

En la presentació la regidora de Cultura, Mavi Pérez, ha subratllat que Xàbia Jazz “és el festival més potent a nivell d'oferta musical” de tota la programació anual que organitza el seu departamento. Pérez ha afegit que es un certamen que “més que consolidat”.

 

Per part seua, la tècnica de la regidoria, Irene Buigues, ha volgut agrair el suport que ha tingut durant tot enguany, i especialment per a tirar avant aquesta edició del Xàbia Jazz, de la seua predecessora en el lloc, Pepa Roig, “una figura fonamental” en la història del certamen.

 

Finalment, l'alcaldessa, Rosa Cardona, ha agraït el treball de la regidoria de Cultura per a presentar aquest “magnífic cartell” i ha destacat que aquest festival “ajuda a dinamitzar el nostre centre històric”. Finalment, l'alcaldessa ha assenyalat que el Xàbia Jazz “és una cita obligada en l'estiu de la Marina Alta i la Comunitat Valenciana” i ha convidat a tots els visitants, veïns i veïnes a gaudir d'aquestes tres jornades musicals que “a més són totalment gratuïts”.