Xàbia decreta la suspensió de totes les cremes agrícoles fins al 15 d'octubre

19 abr 2024

L'Ajuntament de Xàbia ha decretat suspendre les autoritzacions de cremes agrícoles fins al 15 d'octubre, d'acord amb les especials condicions de risc d'incendis que afecten el municipi, i així minimitzar el nombre d'incendis.

 

L'alcaldessa, Rosa Cardona, ha signat aquest divendres un decret en el qual es deixa en suspès totes les accions o activitats arreplegades en el Pla Local de Cremes aprovat al maig de 2020. Una resolució que afecta a les dues zones que inclou aquest pla (a menys de 500 metres de terreny forestal i a més de 500 metres de terreny forestal).

 

Aquesta decisió es basa en el propi Pla Local de Cremes, que arreplega en el seu articulat que les condicions climàtiques adverses puguen ser causa de revocació de les autoritzacions municipals de cremes agrícoles.

 

El decret cita que en aquests moments es donen les condicions climàtiques adverses: un notable dèficit de precipitacions, que es prolonga des de l'estiu passat; unes temperatures inusualment elevades; i, reiterats d'episodis de forts vents terrals.

 

Aquesta situació s'agreuja per la gran quantitat de terrenys de cultiu que en el terme municipal de Xàbia estan en situació d'abandó, la qual cosa podria facilitar la propagació d'un foc en un possible conat d'incendi.

 

A més, destaca que aquestes condicions provoquen una situació d'elevat estrès hídric en la vegetació, que es troba molt seca i amb un baix contingut d'humitat, el que fa aquesta estiga més disponible per a cremar, facilitant les ignicions i la propagació posterior del foc.

 

L'alcaldessa, Rosa Cardona, ha remarcat que tots els veïns i veïnes “hem de ser responsables i reduir al màxim el risc d'incendi en el nostre municipi” i ha insistit que els propietaris de terrenys “han de tenir-los en condicions i complir l'ordenança”. A més, ha recordat que davant qualsevol indici d'incendi o fum els veïns i veïnes “han de telefonar al 112 que és el telèfon d'emergències i atén en tots els idiomes” i activa “tots els efectius d'extinció de manera immediata”.

 

SI VEUS FUM CRIDA AL 112