Xàbia, únic municipi de la província d'Alacant a comptar amb un "Centre Cuiner"

07 mar 2024

El col·legi Port de Xàbia va inaugurar ahir la "cuineta del Port", un espai que suposa l'evolució del projecte Cuinnovart que va iniciar el centre fa dos anys i ara pretén convertir el centre educatiu en un promotor d'hàbits de consum saludable primer entre els alumnes i alumnes i per extensió en totes les famílies.

 

L'acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa, Rosa Cardona, la regidora d'Educació, Mavi Pérez, el secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy i la directora general d'Innovació Educativa, María del Rosari Escrig, així com membres de la corporació municipal, del claustre de professors del col·legi, directors d'altres centres educatius de Xàbia; i, mares i pares d'alumnes del centre.

 

La cuina es converteix en una àrea més del col·legi, està totalment equipada i compta amb les mesures de seguretat necessàries per a la presència dels alumnes. A més compta amb una graderia de tres files que permetrà les exhibicions o explicacions dels cuiners i tots els professionals que s'han involucrat en el projecte. "Quan venien a fer aqueix treball, havien d'estar en la cuina, però la nostra cuina -la d'un col·legi- no era amable" va reconèixer la directora del col·legi, Isabel Moreno, qui va subratllar que a partir d'ara "en aquest espai controlat els xiquets i xiquetes podran ser partícips d'aquest projecte".

 

Moreno va destacar que el de Xàbia és juntament amb un col·legi de Catarroja (València) i Peníscola (Castelló) els tres "Centres Cuiners" únics de tota la Comunitat que compten amb una cuina d'aquest tipus; i va reivindicar que la Marina Alta és una comarca "riquíssima" en productes de la mar i de la terra, i en el Col·legi Port "quasi el 80% de les famílies viuen d'una forma o una altra de la gastronomia".

 

D'ací part la implicació de tota la comunitat educativa del centre en la consecució d'aquest projecte així com de l'administració local "des de la brigada d'obres, el conserge.. tothom al qual li hem demanat ajuda ens ha respost", va reconèixer la directora, que també va tenir paraules per al claustre i l'equip director "tots sabeu que sense ells això no hauria sigut possible".

En l'acte la regidora d'Educació, Mavi Pérez va mostrar el seu orgull perquè un centre de Xàbia forma part d'aquest projecte i es va referir als avantatges que en el dia a dia de l'educació té que els escolars "aprenguen divertint-se".

 

Per part seua, l'alcaldessa, Rosa Cardona va remarcar que Isabel Moreno i el seu equip han tirat avant una idea que ahir amb la inauguració de la cuina "es va fer realitat" gràcies al suport de xiquets i xiquetes, les famílies i l'equip del col·legi, així com el suport de l'Ajuntament. Cardona va comentar que una cuina "ho uneix tot" i que és un lloc que permetrà als escolars aprendre "ordre, disciplina, però també neteja". Finalment, l'alcaldessa va recordar que el centre treballa des de fa anys a promoure entre els escolars els "productes de Xàbia, els de la mar i els de la terra".

 

L'acte el va clausurar el secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy, qui va indicar que la Conselleria "aposta per la innovació a través de projectes com els Centres Cuiners que constitueixen una manera de promoure que els xiquets i xiquetes adquirisquen les competències relacionades amb els hàbits d'alimentació saludables a través de qüestions més transversals en l'Educació".

 

El número dos de la Conselleria, va assegurar que aquests centres Cuiners treballen en els "dos pilars bàsics de la salut, com són l'activitat física i un menjar saludable" el que encaixa perfectament amb "la dieta mediterrània i el fantàstic producte de la mar i de la terra que tenim".

 

Finalment, va destacar la "unió de tota la comunitat educativa i de Xàbia" per a tirar avant aquest projecte de Centre Cuiner, un projecte que des de la Conselleria "hem secundat totalment".

 

Després de concloure la part més institucional, el secretari autonòmic va dirigir unes breus paraules als escolars que eren allí presents i els ha convidat a continuar aprenent i gaudint "d'un col·legi que és com aquesta cuineta, on tot un equip prepara un plat perquè els escolars s'asseguen en la taula del coneixement".

 

En finalitzar ja l'acte, un grup d'escolars del col·legi van preparar un berenar a base de coca de carabassa i coca salada, amb suc de taronja recentment espremut que han oferit a tots els assistents, en el racó de Leo. L'espai del jardí dedicat a l'històric director del Col·legi Port de Xàbia.