Esports promou l'activitat física a l'aire lliure amb una sèrie de rutes per a caminar, córrer o nadar per tota Xàbia

30 mar 2023

La regidoria d'Esports posa en marxa els projectes Xàbia Camina i Nada’M, una sèrie de rutes urbanes i per la naturalesa per a promoure l'activitat física, especialment els hàbits de caminar, córrer o nadar que tants beneficis aporten a la salut a persones de totes les edats.

El pla té dues potes; d'una banda la senyalització d'una dotzena de rutes terrestres i dos marines  (amb panells que informen de la distància total, la dificultat o els punts d'interés del recorregut) i per un altre, la calendarització d'excursions per tota aquesta xarxa, guiades per monitors i programades per a tot l'any.

Tal com explica el regidor d'Esports, Alberto Tur, aquest projecte té com a objectiu motivar o ajudar a consolidar hàbits saludables entre la població plantejant-ho com a oci esportiu i no vinculat a la competició, oferint un ventall de possibilitats segons les seues pròpies capacitats.

Per això hi ha rutes per a tots els nivells i gustos; des de les integrades en el mitjà urbà –utilitzant al municipi com una gran instal·lació esportiva- a les quals permeten conéixer el medi natural de Xàbia, combinant mar i muntanya i gaudint de la naturalesa i les vistes.

Els itineraris urbans abasten tot el terme; des de la Cala Blanca, Primer Muntanyar, Camí Vell de la Mar, Duanes, Barranc de Lluca, Olivera mil·lenària, la Sobirana, Gorgos, Entre barris, Arenal, Molins i Pla, mentre que les que discorren per la naturalesa són les que ja tenia representades gràficament el departament de Turisme com a xarxa d'espais naturals (del port al Montgó pel Tangó o els Molins, l'àrea forestal de Granadella, la Barraca i el Cap Prim o l'ermita de Santa Llúcia).

Quant a les rutes de natació, es començarà per dues: una per la platja de La Grava (que està abalisada tot l’any) i una altra pel Primer Montañar.

Els tòtems informatius i senyalització de la xarxa de Xàbia Camina i Nada’M s'ha adjudicat dins del contracte global de senyalització turística a una empresa local per 64.372 euros.

Tur ha avançat que una vegada instal·lada tota la cartelleria per a l'ús lliure, ja dins de la pròxima temporada (a partir d'octubre) es posarà en marxa la segona fase del projecte: la programació de caminades o eixides a córrer guiades, en grup, no competitives i aptes per a totes les edats –algunes en horari de vesprada i entre setmana i altres els dissabtes als matins. En aquest programa la regidoria comptarà amb la col·laboració del Centre Excursionista i del Club d'Atletisme Llebeig.

També en les aquàtiques la intenció és, aprofitant l'obertura de la piscina municipal, tutoritzar la preparació amb un monitor per a fomentar la natació en aigües obertes.