El Consell Jurídic també avala a l'Ajuntament de Xàbia en l'acomiadament de l'empresa que va deixar a mig fer les obres del Trenc d’Alba

16 mar 2023

Segon dictamen del Consell Jurídic Consultiu de la setmana i segon aval a l'Ajuntament de Xàbia perquè puga trencar definitivament contractes amb empreses que han paralitzat obres de gran importància en el municipi.

En aquesta ocasió, l'òrgan consultiu dona la raó al Consistori per acomiadar a la constructora Binària Companyia general de construccions S.L. després que abandonara unilateralment l'ampliació i reforma del CEIP Trenc d’Alba quan quedava pendent més del 85% de les obres.

L'empresa es va adjudicar per 1.072.878 euros (el mateix preu del qual partia la licitació) la construcció d'un gimnàs, la reforma i ampliació de cuina i menjador, la renovació de banys i instal·lacions d'aigua i la instal·lació de jocs infantils en el col·legi públic Trenc d’Alba, un projecte molt esperat per la comunitat educativa.

L'obra va començar al setembre de 2021 i tenia estar acabada en 10 mesos, deixant el centre llest per a començar el curs 2022-2023 en les millors condicions.

Però de l'empresa contractista va començar a incomplir terminis fins que unilateralment va suspendre totalment els treballs quan a penes havia executat el 15% de total.

A la fi de l'any passat Ajuntament va acordar resoldre el contracte per “incompliment culpable” de l'empresa i confiscar-se de la garantia de 44.333,83 euros que Binària va depositar en signar el contracte, reservant-se a més la potestat de demanar-li una indemnització pels danys i perjudicis ocasionats en un projecte tan sensible com l'ampliació d'un centre escolar en actiu.

L'acomiadament no va ser amistós i l'oposició de la contractista va retardar encara més el procés i va obligar a Xàbia a demanar un informe al Consell Juridic Consultiu de la Comunitat Valenciana, que ara confirma que l'acomiadament és correcte i per tant, permet que l'Ajuntament recupere el control sobre l'espai i puga tornar a licitar l'obra.

En aquest sentit, la regidora d'Educació, Montse Villaverde, ha avançat que l'Ajuntament entrarà en la zona d'obres per a endreçar-la, millorar les mesures de seguretat i delimitar-la de forma des recuperen espais per al pati i el joc, així com millorar l'accessibilitat al centre.

Villaverde recalca que la intenció és que la zona en obres present una imatge més amable mentre es fan tots els tràmits per a actualitzar el projecte (tenint en compte el treball ja fet i actualitzant-lo als preus vigents) per a tornar a licitar-ho.