Xàbia formarà part de la Comissió Commemorativa i el Comité d'Honor del Centenari Sorolla juntament amb la Generalitat i el govern d'Espanya

20 ene 2023 L'alcalde, José Chulvi, valora aquesta oportunitat com “el punt de partida per a tindre activitats molt atractives i de gran valor cultural al nostre poble”

La figura del pintor Joaquín Sorolla i la de Xàbia reforcen els seus vincles. L'any del centenari de la mort del pintor valencià més universal, el Govern de la Generalitat Valenciana ha declarat 2023 com a any Sorolla per a difondre la figura de l'artista dins i fora de la Comunitat Valenciana.

Dins d'aquesta estratègia de promoció, Xàbia jugarà un paper fonamental, tal com recull el decret aprovat pel Consell. Així, l'Ajuntament formarà part de la Comissió Commemorativa i el Comité d'Honor dels actes del centenari.

Segons afirma l'alcalde, José Chulvi, “estem molt contents de poder formar part d'aquesta iniciativa i que a Xàbia se li haja donat la importància que mereix. I també molt agraïts al Consell que presideix Ximo Puig per haver comptat amb nosaltres”.

En paraules del regidor, “suposa un reconeixement al vincle de Joaquín Sorolla i Xàbia, i també al nostre compromís amb la figura del pintor. Gràcies a aquesta iniciativa del Consell podrem organitzar al llarg de 2023 importants atraccions vinculades a Sorolla, que reforcen la nostra realitat de destí cultural d'alt nivell”.

Així mateix, el primer edil ha posat de manifest que “Sorolla representa la part més valuosa de Xàbia, la de la riquesa natural i humana, que és la que hem de conservar i promoure. Sorolla és la Xàbia de sempre”.

Al costat de l'Ajuntament de Xàbia estaran representats en la Comissió i el Comité la presidència de la Generalitat Valenciana, la Conselleria d’Educació, Les Corts Valencianes, les tres diputacions, el Ministeri d'Educació, l'Ajuntament de València, el Consell Valencià de Cultura, la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, entre altres.

Des de l'Ajuntament de Xàbia, es valora molt positivament “el reconeixement del Consell a la nostra labor i l'oportunitat que suposa que el nostre poble puga estar en un fòrum tan important, decidint en igualtat amb els principals òrgans de govern de València i d'Espanya, què passarà amb el llegat de Joaquín Sorolla. És una ocasió magnífica perquè Xàbia accedisca a activitats i fons que d'una altra manera seria impossible i que estem segurs que seran molt atractius per als nostres veïns i també per a un gran nombre de visitants”.

Cal recordar en aquest sentit, que l'Ajuntament de Xàbia treballa des de fa anys per a reforçar el seu vincle amb Sorolla, a qui se li va dedicar en 2022 el passeig de la platja de la Grava dins dels actes commemoratius pel 125 aniversari de la seua primera estada en el municipi, un lloc on va buscar la inspiració per a moltes de les seues pintures.