L'Ajuntament de Xàbia cedeix cinc parcel·les a la Generalitat per a promoure la construcció de 153 habitatges de lloguer social i jove

19 dic 2022

L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha mantingut una reunió hui amb el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, per a abordar un dels problemes més importants que té la població: “l'accés a l'habitatge de la gent jove i els treballadors amb menys recursos”.

El responsable municipal ha explicat que, després de mesos de treball i coordinació entre l'àrea d'Urbanisme que dirigeix Pepa Gisbert i la secretaria d'habitatge, el Consistori ha oferit al govern autonòmic cinc parcel·les en l'avinguda Augusta, el carrer Brussel·les o la zona de Pou de Moro, terrenys en els quals –segons els projectes impulsats des del departament municipal- es poden construir 153 habitatges per a lloguer social a través del Programa d'ajudes a la construcció d'habitatges en lloguer social dels Next Generation.

Chulvi ha detallat que, seguint estudis previs sobre la demanda, es proposa que les promocions siguen majoritàriament habitatges d'un i dos dormitoris ja que el col·lectiu més necessitat és el de la gent jove que vol emancipar-se i les famílies monoparentals.

L'alcalde ha posat sobre la taula les dificultats que d'accés a l'habitatge a Xàbia ja que el mercat immobiliari està fortament condicionat per la forta pressió turística, alguna cosa que encara s'ha accentuat amb la liberalització del lloguer turístic. I també la voluntat de l'Ajuntament de posar tots els seus recursos per a començar a revertir l'escassetat d'habitatges socials. Com a exemple, Xàbia ha sigut –després de València i Sagunt- el tercer municipi de tota la Comunitat que més terrenys ha oferit a la conselleria de habitatge per a la segona fase del concurs de solars en els quals, en col·laboració públic-privada, construirà habitatges per a destinar-les a lloguer social.

Per part seua, el vicepresident de la Generalitat Héctor Illueca, ha apuntat que la proposta de Xàbia suposaria una inversió d'al voltant de 26,6 milions d'euros i mobilitzarien fons europeus, una inversió de rellevància “no sols pel nombre d'habitatges en règim de lloguer social, sinó per trobar-se en una comarca fortament afectada pels efectes nocius del turisme sobre l'habitatge”. El responsable d'habitatge ha garantit que el 40% d'aqueixos habitatges es reservaran per a joves.

El sistema de promoció de les cases comença amb la cessió dels terrenys per part de l’Ajuntament per a que la Generalitat subvencione la seua construcció, de la qual s'encarregaran empreses privades. Després els habitatges es llogaran amb un preu establit màxim (des de 260 a 500 euros depenent dels metres de l'habitatge) a unitats familiars que no superen els ingressos d'entre 2.300 i 2.400 euros mensuals.