Xàbia sol·licita una ajuda autonòmica per a rehabilitar es Castell de la Granadella

18 ago 2022

L'Ajuntament de Xàbia ha aprovat hui per unanimitat de ple sol·licitar a la Generalitat València una subvenció per a dur a terme el projecte de consolidació del Castell de la Granadella. En concret, el Consistori vol optar a una de l'ajudes oferides per la Presidència aquest 2022 destinades a promoure la protecció, el foment i el desenvolupament del patrimoni i la dinamització cultural, i l'adequació i la renovació de béns i espais municipals de la Comunitat Valenciana.

Es tracta d'una línia bianual dotada amb 13’4 milions d'euros i que subvenciona com a màxim 500.000 euros per obra.

El projecte de consolidació del Castell de la Granadella, l'única estructura d'ús defensiu de propietat pública que es conserva en el litoral del municipi, ascendeix a 408.000 euros i està llest des de l'any passat en previsió que es convocara alguna línia de subvencions per a la rehabilitació del patrimoni. A més de la consolidació de les restes del fortí també inclou la recuperació de l'aljub annex, així com l'adequació paisatgística de l'entorn per a facilitar una millor interpretació de tot el conjunt.

En una primera fase se cenyeix a la restauració de l'aljub, neteja de les superfícies i una selecció dels carreus apilats procedents de les excavacions arqueològiques que va impulsar el museu fa més d'una dècada. La segona fase ja aborda l'estabilitat dels murs de carreus perimetrals i l'estabilització dels draps de maçoneria que formaven el farciment de les muralles del Castell, mentre que l'últim pas serviria per a emplenar l'interior, recompondre l'arrancada de l'escala de caragol que comunicava les diferents de l'estructura defensiva i posar en valor dels elements singulars que es mantenen com l'arrancada de la volta del primer pis i una de les troneres.

En el pressupost té un important pes la difícil accessibilitat del lloc ja que encareix el transport de materials.