Els Escacs Vivents torna aquest dissabte a Xàbia amb una adaptació renovada de l'obra Escacs d’Amor

26 jul 2022 La representació teatral comptarà amb la música en directe de l'Orquestra Simfònica de Xàbia

Els Escacs Vivents de Xàbia torna a la seua cita anual, després del parèntesi de la pandèmia, amb la celebració de la seua 24a edició. Serà aquest dissabte 30 de juliol, a les 22.30 hores en l'avinguda de Lepant del port de Xàbia. La representació tindrà una duració estimada en una hora i quinze minuts i es desenvoluparà en valencià i castellà. L'entrada, com sempre, serà gratuïta.

Aquest esdeveniment cultural, que va iniciar la seua marxa en 1996, està organitzat per la Comissió Festes Mare de Déu de Loreto en col·laboració de l'Ajuntament de Xàbia i sota la direcció de Rafael Andarias.

Per a aquesta edició -que commemorarà amb un any de retard el seu 25é aniversari- l'organització ha decidit repetir una de les seues obres més celebrades: el Poema Escacs d´Amor de Francesc de Castellví, Narcís Vinyoles i Mossen Fenollar.

Aquest text escrit en 1475 és un clàssic de la literatura valenciana i constitueix la primera referència històrica dels escacs moderns en la qual es contempla el substancial canvi que va suposar la incorporació de la Reina o Dama. En 2004 es va representar basat en l'adaptació lingüística per Paco Reus, Pepa Guardiola, Dionís Henarejos, Vicent Ferrer i José Erades i en la teatral per Rafael Andarias. Ara es recupera però amb aires de renovació.

I és que l'obra ha sigut revisada i renovada per l'actriu, directora i productora teatral Raquel Violero en col·laboració amb Laura i Joan Bou, una adaptació des d'una visió contemporània i amb un punt feminista en la qual s'abordaran diferents tipus d'amor, ha explicat Violero.

L'obra comptarà amb més de 32 xiquets participants (els més xicotets tenen tan sols sis anys) i tal com ha destacat el seu director, els Escacs Vivents continuarà impulsant la inclusivitat i la integració d'escolars de diverses nacionalitats i fins i tot amb diversitat funcional.

Les narradores seran Raquel Violero i Iris Cholbi Crisóstomo, mentre que els jugadors que llegiran les jugades i recitaran les estrofes del poema seran Arnau Dkaidek Torres, (representant a Mart i guiant les blanques) i Laura Bou (que farà el propi amb les negres i encarnarà a Venus). El paper d'àrbitre serà exercit per Bartolomé Bas Segarra (actor i autor de sainets) i la presentació de l'acte serà a càrrec d'Irene Wittwer.

Una dels punts forts d'aquesta representació teatral serà, com els últims anys, la música en directe. L'Orquestra Simfònica del Centre Artístic Musical de Xàbia, dirigida per Joan Bou, interpretarà una selecció de peces medievals preparades especialment per a acompanyar les escenes de l'obra.

Hi haurà acció, dansa i fins a lluita en una obra que es presenta com molt entretinguda i en la qual tots els xicotets actors tindran el seu moment de protagonisme, ha assenyalat Laura Bou, qui ha destacat l'oportunitat d'acostar-se a la cultura, el teatre i fins a la història que suposa per als xiquets i xiquetes de Xàbia formar part d'aquest espectacle.

Tant l'alcalde, José Chulvi, com el regidor de Cultura, Quico Moragues, han felicitat l'organització, especialment a Rafael Andarias, per mantindre aquest innovador i complex projecte durant un quart de segle i han animat a la població al fet que assistisquen aquest dissabte a gaudir de l'espectacle i comprovar el potencial artístic dels joves de Xàbia.