Xàbia comença a barrar els punts verds i implementarà un nou sistema de gestió amb major control enfront dels abocaments

21 jul 2022

Un dels canvis que comporta el nou contracte del servei de recollida de residus i neteja viària està relacionat amb els punts verds. El creixent ús incívic d'aquests espais, que diàriament pateixen abocaments fora dels contenidors i on s'abandonen estris, mobles o materials en comptes d'emportar-se a l'ecoparc, ha fet replantejar-se el sistema de gestió i per això en aquest contracte s'inclou el seu tancament.

La intenció de la regidoria de Serveis és que només puguen ser utilitzats pels residents de la zona, als quals se'ls entregarà una targeta identificativa que els permetrà obrir el tancament. A més, el recinte comptarà amb videovigilància per a controlar un possible mal ús o abocaments i poder sancionar-los.

La regidora Kika Mata ha explicat que el canvi no serà immediat però de moment s'ha començat a instal·lar el clos en alguns dels punts com el del Rafalet o Cansalades. En els pròxims mesos s'anirà completant la transició amb el sistema de seguretat i es contactarà amb els residents per a gestionar el repartiment d'acreditacions per domicili.

Mata ha aprofitat per a demanar conscienciació ciutadana en el tema de residus ja que el municipi dedica molts mitjans al seu manteniment i ni així aconsegueix que guarden una imatge pública digna. L'edil ha assegurat que tots els punts verds es netegen diàriament a primera hora del matí i en poques hores el seu aspecte torna a ser desastrós.

Mata ha assenyalat que darrere d'aquesta situació, a més dels comportaments ciutadans incívics i insolidaris està el canvi general que s'està vivint en el sector dels residus a nivell industrial. Són moltes les empreses les que veuen com els gestors han endurit les condicions per a acceptar-los i els exigeixen classificar-los i separar-los depenent de la seua perillositat i característiques. Això ha fet proliferar els abocaments il·legals no sols a Xàbia, sinó a nivell general. De fet, apunta l'edil, molts dels casos que s'estan sancionant són així; empreses (moltes d'elles si tan sols del municipi) que es dediquen a mudances o neteja, jardineria o construcció i abandonen en els punts verds sacs amb enderrocs, estris o residus verds a nivell industrial.

Davant això recorda que els Punts Verds són instal·lacions municipals per a facilitar la recollida selectiva de residus urbans d'origen domèstic, especialment en el disseminat, i que en cap cas està permés el seu ús a professionals que realitzen una activitat lucrativa i molt menys generats en altres municipis (les sancions són de fins 750 euros)

Els residus que es poden depositar als Punts Verds són la fracció orgànica, envasos lleugers, paper i cartó, vidre, oli vegetal, roba i calçat i restes domèstiques de jardineria. La resta ha d'emportar-se a l'Ecoparc (en el camí dels Sorts).