Xàbia inicia una nova etapa en gestió de residus i neteja viària amb la presentació del servei gestionat per TETMA

03 jun 2022

de 2022. L'Ajuntament de Xàbia i la nova empresa concessionària del servei de neteja viària i gestió de residus sòlids han presentat hui totes les novetats del servei en un acte públic celebrat aquest matí en la plaça de la Constitució i que ha involucrat a la comunitat escolar.

L'alcalde, José Chulvi, ha recalcat que es tracta del servei més important del municipi, tant pel seu cost (frega els sis milions d'euros anuals) com perquè és “universal, ja que l'utilitzen i fiscalitzen tots els veïns i visitants” i pel seu evident impacte en la imatge pública i el medi ambient.

Des de l'empresa han detallat els mitjans que incorpora el servei: més de 50 vehicles, la majoria elèctrics, tractors i embarcacions per a platges i cales, maquinàries més silencioses i ecològiques per a la neteja viària en els nuclis urbans i urbanitzacions; nous contenidors amb xip (per a fer un seguiment, la qual cosa ajuden a detectar si s'ha buidat o no, així com la incorporació del 5é contenidor, que arrancarà després de l'estiu. I una plantilla que en èpoques d'alta ocupació superarà els 100 treballadors.

La regidora de Serveis, Kika Mata, ha enumerat totes les millores que aporta aquest nou contracte, que ha qualificat "a l'altura del que Xàbia es mereix". Mata ha avançat que l'ecoparc amplia horaris i es milloraran els punts verds amb càmeres de vigilància i control d'accessos.

Tant l'edil com l'alcalde han incidit en l'avanç també en matèria d'eficiència energètica i la forta aposta per la conscienciació ciutadana, amb un equip específic d'educadores ambientals que duran a terme cursos de sostenibilitat i reciclatge.

I és que els responsables municipals han recalcat la importància de la implicació ciutadana. “L'Ajuntament hem posat tot de la nostra part per a superar mancances històriques i esperem molt d'aquest canvi" ha manifestat el primer edil.

Però per a això, és imprescindible que la població responga. “Algú que és brut desbarata el que han aconseguit 50 veïns conscienciats". Hi ha comportaments, com buidar tot el fem fora dels contenidors, abandonar als carrers residus que han d'anar a l'ecoparc o abocar en àrees naturals que ja no són assumibles ni econòmica ni moralment”, ha enumerat. És per això que ha apel·lat a la conscienciació de tots per a poder aconseguir que es complisca el lema de la nova etapa en Serveis: Xàbia, més bonica.

Després de la presentació oficial del servei, la plaça s'ha omplit d'escolars que han pogut pujar a algunes de les màquines i participat dels diversos tallers organitzats per la nova concessionària: circuits amb karts, percussió amb materials reciclats, carreres de graneres, jocs de reciclatge o contacontes. A més han sigut convidats a un esmorzar saludable.