Xàbia actualitzarà el projecte de l'auditori i tornarà a licitar l'obra

06 may 2022 L'Ajuntament, avalat pel Consell Juridic Consultiu, rescindeix el contracte amb l'arquitecte responsable del actual projecte paralitzat

L'Ajuntament resoldrà el contracte amb l'estudi d'arquitectura responsable de la redacció del projecte bàsic i d'execució del futur auditori municipal. El Consistori compta ja amb l'aval del Consell Jurídic Consultiu per a formalitzar l'acomiadament i a més imposar a l'arquitecte una indemnització de 43.658 euros (el preu total del contracte i la fiança depositada).

Després d'aquest pas, ja es podrà rescindir també el contracte amb l'empresa encarregada de la construcció (que està paralitzada oficialment des del 9 de novembre de 2020) i resoldre contractualment aquesta obra inconclusa per a poder reactivar-la.

Perquè la intenció de l'Ajuntament de Xàbia és actualitzar el projecte –a les normatives i circumstàncies actuals- i tornar a licitar-lo. Des de l'executiu local volen deixar clar que el compromís polític amb l'auditori continua intacte i que malgrat les dificultats viscudes en aquesta obra, no s'abandonarà la voluntat que Xàbia tinga una infraestructura de gran importància cultural com és un auditori, una reivindicació històrica de les entitats culturals i un espai clau perquè la programació cultural puga continuar creixent en qualitat.

Després de dècades de demanda social, la construcció d'un auditori va ser impulsada per l'Ajuntament en 2016. San Juan Arquitectura va redactar el projecte i va adjudicar la seua construcció per 2’4 milions a l'empresa Joca Enginyeria i Construccions, S.A, que va desistir després de poc més a excavar la parcel·la.

Els tràmits administratius per a rescindir el contracte, modificar el projecte i tornar a licitar-lo es van prolongar durant quasi dos anys, un temps en el qual alguns preus i normatives que afectaven la infraestructura van quedar desactualitzades. La nova contractista, Proyecon Galícia, va al·legar que aquestes modificacions afectaven l'estructura i fonamentació i que el projecte havia de modificar-se. Era 2020 i des de llavors s'ha requerit a l'estudi d'arquitectura una actualització que desbloquejara l'obra. Temporalment, els treballs es van detindre.

L'estudi d'arquitectura ha presentat diversos modificats que, no obstant això, no esmenen les deficiències requerides i que han sigut rebutjats pels tècnics municipals. Finalment, donat l’estancament de la situació, es va proposar la resolució del contracte i demanda de perjudicis al tècnic que ara ha donat suport al Consell Jurídic Consultiu, òrgan autonòmic especialitzat en consultes d'aquest tipus.