Les festes del Nazareno tornen a Xàbia després de dos anys i viuran la pujada al poble de la Mare de Déu del Loreto

12 abr 2022

La Confraria de Jesús Nazareno ha presentat hui el programa de festes dque tornen després de la pandèmia i comptaran, com a acte extraordinari, amb la pujada de la imatge de la Mare de Déu del Loreto al Centre Històric.

La regidora de Fiestas, Kika Mata, ha afirmat que “hui és un dia especial perquè tornen les festes a Xàbia”, una celebració especial per al poble de Xàbia, ja que van haver de ser les primeres suspeses per la pandèmia.

Per la seua part, l’alcalde Jose Chulvi ha remarcat que aquesta festa, “més enllà de la seua vessant religiosa, uneix la devoció del poble de Xàbia a la imatge de Jesús Natzaré i la tradició” i ha convidat a la gent de Xàbia a eixir al carrer i gaudir de les festes.

El president de la confraria, Vicente Tur, ha volgut donar les gràcies a l’Ajuntament de Xàbia pel seu suport, i ha detallat el programa de festes que s’ha elaborat per a les festes en honor a Jesús Natzaré. Aquest segueix el seu esquema habitual, començant per la tradicional donació de sang, que se celebrarà el dia 20 d’abril al Centre de Salut de Xàbia.

Un dels plats forts d’aquesta celebració, que obrirà el calendari festiu és la pujada de la imatge de la Mare de Déu del Loreto al Centre Històric. Serà el dissabte 23 d’abril. A les 8’30 hores, simultàniament eixirà la imatge de Jesús Natzaré des de la parròquia de Sant Bertomeu per trobar-se amb la Mare de Déu en l’Asil Hermanos Cholbi. Després de l’encontre, les dos imatges desfilaran en romeria fins a l’Església de Sant Bertomeu.

Aquest acte d’encontre de les dos imatges commemora el 125 aniversari de les Festes en honor a la Mare de Déu del Loreto, que es va produir en 2021 però degut a la pandèmia de la Covid19 va haver d’ajornar-se a aquest any. La imatge de la Mare de Déu del Loreto estarà en la parròquia del Centre Històric fins al dia 24 de vesprada, on es farà altra romeria per tornar a Duanes.

Durant aquestes festes també es celebraran bous al carrer a la placeta del Convent (del 26 al 29 d’abril), a més d’actes culturals com el XXI Festival Ars Nova, el 29 d’abril a les 20:30h a l’Església de Sant Bertomeu, o el sainet “Deixa’m la dona Pepet” a càrrec del Grup de Teatre Tot Rist, el dia 30 d’abril a les 21:30h a la Plaça de la Constitució.

A partir del diumenge l'1 de maig comença la part més tradicional del programa, amb el dia dedicat als xiquets i xiquetes, paella gegant i passacarrer per a visitar les creus de flors que preparen els majorals.

El dilluns 2 serà l’ofrena de flors a Jesús Natzaré, i el divendres 3, dia de la Pujada, hi haurà missa solemne a les 12 hores i després mascletà. A les 19 hores serà la missa per a malalts i impedits i a continuació sortirà la solemne processó amb la imatge de Jesús Nazareno fins a la seua ermita, finalitzant amb un esperat Castell de Focs Artificials.