Sorolla torna a pintar les albes de Xàbia

09 abr 2022 Una escultura de l'artista i el seu cavallet enfront del Cap de Sant Antoni presideix des de hui el passeig enfront de la Grava dedicat al pintor

El pintor Joaquín Sorolla té per sempre un lloc privilegiat a Xàbia. Aquest matí s'ha descobert en el passeig marítim front la platja de la Grava, que des de hui es diu Passeig del Pintor Joaquín Sorolla, una escultura de bronze, estil realista i a escala natural, que recorda a l'artista pintant el cap de Sant Antoni.

El seu autor, Javier de Benito, ha representat al Sorolla jove que va arribar a Xàbia buscant inspiració fa poc més de 125. Va ser la primera de diverses visites el llarg de 20 anys que van quedar plasmades en alguns dels seus llenços més reconeguts i que tenen un important espai en la seua pintura i en els seus records personals i familiars.

Aquesta vinculació ha sigut posada en valor en l'últim any per l'Ajuntament, que a través del departament de Cultura ha impulsat una completa programació cultural i institucional per a commemorar el 125 aniversari i que, espera, puga tindre continuïtat el pròxim 2023, quan es compliran 100 de la mort del pintor.

Hui era el moment de reivindicar a l'artista en els espais públics i deixar patent la seua història en el municipi perquè puga ser recordara pels veïns i descoberta pels visitants. L'acte institucional ha arrancat amb l'actuació musical de Marinae Ensemble, la música de la qual s'ha fos amb una de les cartes que Sorolla va escriure a la seua esposa Clotilde narrant-li la forta impressió que es va emportar en arribar a Xàbia i descobrir la seua llum, la seua mar i els seus paisatges.

En els parlaments han participat l'alcalde, José Chulvi, el regidor de Cultura, Quico Moragues, el Conseller d'Hisenda, Vicent Soler, i Antonio Mollá, besnét i president de la comisió permanent la Fundació Museo Sorolla.

No ha sigut l'únic representant de l'organisme que vela pel llegat de l'artista, que igual que la família de Sorolla –també ha estat la seua besneta Blanca Pons-Sorolla-  han assistit emocionats a l'homenatge rendit per Xàbia a la figura d'un dels majors artistes valencians de totes les èpoques.

L'alcalde ha agraït aquest suport i ha reconegut la gran faena feta per l'escultor Javier de Benito en la seua interpretació de la figura del pintor. “Era un encàrrec difícil, perquè Joaquín Sorolla és patrimoni universal i això ho converteix en un material especialment sensible, però el resultat no podria ser millor” ha afirmat.

Chulvi ha afirmat que Sorolla “s'ha guanyat el privilegi de veure cada dia la mar del poble que tant va apreciar; de deixar-se daurar cada matí pels raigs del sol i compartir els treballs, les dificultats i les alegries de la nostra gent”. En el seu passeig marítim “provarà temporals d'hivern i escoltarà, a l'estiu, la vida en plenitud. Estarà acompanyat i volgut cada dia.

Chulvi ha conclòs dient que “m'agrada pensar que tindre't ací ens fa millors. Que els xabieros hem sumat per sempre un símbol d'unió”.