“Xàbia Alerta”, la nova APP que connecta al ciutadà amb la Policia Local

28 mar 2022

La Policia Local de Xàbia activa un nou canal per a comunicar-se amb el ciutadà a través del telèfon intel·ligent i amb el qual pretén reduir el temps de resposta i franquejar barreres idiomàtiques.

Es tracta de l'APP Xàbia Alerta, una aplicació específica de seguretat que funciona bidireccionalment, ha explicat l'Intendent, José Antonio Monfort, qui ha assenyalat que amb aquest servei, Xàbia continua fent passos en pro de la policia de proximitat i ampliant les vies de connexió.

D'una banda, possibilita als particulars o comerços contactar amb els agents quan es pateix una situació de perill o manar avisos quan s'és testimoniatge de delicte. Inicialment s'han catalogat sis tipus d'alertes: agressió sexista, emergència mèdica, robatori, incendi, botó del pànic (per a altres delictes) o contacte directe amb el 112.

L'APP, desenvolupada per l'empresa Goil, és de fàcil maneig. Després de descarregar-la gratuïtament en el mercat d'eines del seu mòbil, cal crear un perfil que haurà de ser validat per la policia per a evitar el seu ús indegut. S'aportaran dades bàsiques com a nom complet, DNI, adreça i el número de telèfon que serà la dada identificativa de cada usuari.

Una vegada registrat, la pantalla li mostrarà les sis icones de tipus d'avisos per a connectar amb la policia (s'activarà simplement lliscant la icona triada) i el seu avís estarà visible tan sols un segon després en l'ordinador de control de reguarda, que començarà a gestionar la incidència, a ampliar la informació amb el telèfon que tinga registrat i a enviar patrulla per a donar resposta. A més de la seua senzillesa, evita esperes si la centraleta està ocupada i, si es té activa la geolocalització, haver d'explicar el lloc de l'incident.

També ofereix l'opció de traslladar incidències en la via pública les 24 hores (avaries en l'enllumenat, desperfectes en senyalística o mobiliari públic o altres situacions que puguen afectar la seguretat en els espais públics). I a la pròpia policia llançar i fer arribar directament a les persones o empreses subscrites avisos de seguretat, trànsit o emergències.

L'aplicació només funcionarà quan el mòbil estiga dins del terme municipal (a excepció del botó per a contactar el 112 que sempre estarà disponible) i, complint amb totes les garanties de protecció de dades, no permet a la Policia saber la ubicació de l'usuari excepte quan aquest envie un avís.

L'APP té altres funcionalitats a nivell intern (informació entre la plantilla) i possibilita una fàcil anàlisi de dades o el mapatge de les incidències perquè així la policia puga planificar accions preventives o dissuasives.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Juan Ortolá, ha felicitat la Prefectura per la iniciativa i insistit que la Policia de Xàbia treballa al màxim per a millorar el servei a la ciutadania, per la qual cosa espera un gran acolliment a aquesta aplicació, pionera a la Comunitat Valenciana, i que pot tindre un important impacte en la seguretat.

També l'alcalde, José Chulvi, ha parlat de la utilitat d'aquesta APP –que s'instal·la en l'idioma en el qual cada persona té configurat el seu mòbil- per a evitar que la barrera idiomàtica dificulte l'avís d'una emergència. El primer edil ha avançat que es realitzaran campanyes divulgatives amb entitats i associacions per a explicar-los aquesta aplicació i així facilitar la seua implantació ja que pot ser molt important no sols per la seua seguretat sinó per a llançar-los missatges preventius sobre emergències o estafes, entre altres.