La Policia Local de Xàbia va atendre 9.083 serveis en 2021 reforçant el seu paper assistencial

20 ene 2022 El cos de seguretat es coordina amb la direcció territorial de Turisme per a donar resposta a les queixes per soroll generades en habitatges vacacionals

La Policia Local de Xàbia ha presentat hui el balanç de serveis corresponent al 2021, un exercici en el qual han rebut un total de 9.083 demandes de servei (un 10% més que l'any anterior).

L'intendent cap, José Antonio Monfort, ha detallat per blocs el tipus d'intervencions realitzades, sent el que major creixement ha viscut el de policia administrativa (3617 serveis, que suposa un 41% de total). Un dels factors que s'amaguen després d'aquest creixement són les queixes per sorolls (pugen un 40% respecte a 2020) fins a un total de 1.673, la gran majoria registrades durant els mesos d'estiu. Dels serveis i inspeccions realitzats per aquest motiu, 377 van acabar en denúncies i altres 68 en actes alçades en habitatges turístics.

De fet, des de la prefectura han qualificat que aquesta va ser la principal problemàtica del període vacacional pel que ja han contactat amb la direcció territorial de Turisme per a coordinar un protocol d'actuació davant una problemàtica que, esperen, es desinfle amb la finalitat de les restriccions al turisme o oci nocturn.

No obstant això, la Policia de Xàbia té ja un sistema preparat perquè, bé l'inquilí o l'explotador de l'habitatge turístic acaben sancionats i els reincidents inclús perden la seua llicència.

També són coneixedors que, després de l'experiència de l'estiu, moltes comunitats de veïns estan regulant les condicions del lloguer turístic.

Un altre bloc que ha crescut fins a suposar el 19% del total és l'assistencial, 1.684 serveis sanitaris, a persones, de caràcter social (obertures d'habitatge, supervisió a gent que viu sola, síndromes de Diògenes) o a animals.

Aquest increment, segons la prefectura, s'atribueix al fet que cada vegada hi ha més població d'avançada edat i sense vincles familiars, molts d'ells estrangers.

En matèria de circulació la mitjana és similar als anys anteriors. S'han atés 1819 serveis, dels quals el 37% corresponen a infraccions de circulació o aparcament, el 23% a controls preventius i un 24% a accidents de trànsit (s'han registrat 414 en total dels quals 105 van acabar amb ferits).

Finalment, el bloc que engloba les intervencions per seguretat ciutadana manté la seua tendència a la baixa amb 1.543 serveis en total, dels quals han destacat els relacionats amb la pertorbació de l'ordre públic (que inclou les aglomeracions o concentracions de persones prohibides des del Covid i suposen el 24% del total) i serveis vinculats amb robatoris, furts, danys a la propietat estafes o suïcidis.

Per zones, les àrees urbanes són les que més incidents concentren seguides de les partides on més oferta de lloguer vacacional com el Montgó, el Tosalet, Cap Martí o Costa Nova.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Juan Ortolá, ha posat en valor la gran faena exercida per la Policia Local, especialment en temporada estival, i els seus esforços per estar cada dia més prop del ciutadà i proposar projectes per a millorar l'atenció. Ortolá ha destacat la creació de la unitat canina o les polseres solidàries (que serveixen a més per a millorar la localització de persones amb risc a desorientar-se o menors) i ha avançat que s'està treballant en més iniciatives noves que es presentaran en breu.