Xàbia promociona en Fitur el “Any Balenciaga” i es postula com un destí segur i del qual gaudir amb respecte a l'entorn

19 ene 2022

Xàbia és present un any més en la principal fira del sector turístic: Fitur. El municipi, igual que els anys passats, s'integra en l'estand de la Costa Blanca amb un taulell propi i en el qual s'atenen totes les consultes de prescriptors, professionals i potencials turistes.

A més, l'alcalde, José Chulvi, i el regidor de Turisme, Antonio Miragall, han presentat algunes de les apostes del municipi en matèria turística. Una d'elles, vinculada a l'ambiciós projecte cultural que impulsa l'Ajuntament en els últims anys, és la celebració del “Any Balenciaga en Xàbia” aquest 2022.

Miragall ha explicat que Cristóbal Balenciaga, a més d'un dels dissenyadors més llegendaris del món de la moda, també va ser un enamorat de Xàbia, on va morir en 1972.

És per això que 50 anys després, el municipi vol homenatjar aquest gran mestre amb l'exposició "El Segle de Balenciaga" –comissariada per Pedro Usabiaga- i les seues activitats paral·leles, que de l'1 de juliol al 30 de setembre, acostarà a les sales d'art municipals de la població els seus dissenys més emblemàtics, articles personals i moltes curiositats entorn de la seua figura i a la seua vinculació amb la població.

L'alcalde, José Chulvi, ha afegit que el Consistori està fent un esforç per canviar el focus, per impulsar projectes pensats per a un perfil de turista “que busque viure experiències respectuoses amb el lloc i la resta de persones, que ens valore i faça un ús sostenible dels recursos naturals”. En aqueix camí, a més de festivals de gèneres musicals variats, trobades de fotografia, de literatura, de curtmetratges o teatre, l'any passat “vam ser un poc més ambiciosos i entrar en el món de l'art en majúscules aprofitant la celebració del 125 aniversari de l'arribada del pintor Joaquín Sorolla al nostre municipi”, un artista universal que va retratar com ningú la llum i paisatges de Xàbia.

Ara, per segon any consecutiu, el municipi proposa un ambiciós projecte cultural protagonitzat per un altre il·lustre visitant: Cristóbal Balenciaga, el modista més determinant de l'alta costura i que també va marcar tendència turística a l'ésser dels primers a triar un destí que quasi sis dècades després continua estant de moda.

“Amb 2022. Any Balenciaga a Xàbia” esperem atraure a turistes que busquen alguna cosa més que la mar, dinamitzar les zones urbanes on estan les sales; el centre històric i Duanes i, sobretot, continuar lluitant per mantindre la nostra essència perquè, com deia el propi Balenciaga: “El prestigi queda, la fama és efímera”, ha assenyalat.

En aquest sentit, l'altre flanc entorn del qual ha girat la presentació de Xàbia en Fitur és el camí que va iniciar el municipi en 2018 per a tractar de posar límits a la massificació i fomentar un gaudi sostenible que no danye els recursos naturals ni canvie l'experiència turística “que sempre ens ha fet ser un dels millors destins”, ha apuntat el primer edil.

El responsable de Turisme ha repassat les principals accions d'aquest projecte, des del control d'aforaments en cales, a l'abalisament de les coves marines i punts de major riquesa ecològica per a evitar fondeigs, el transport públic a les cales, la regulació de les activitats a empreses de turisme actiu o el decàleg del turista responsable. Enguany, es va un pas més enllà amb el projecte de sostenibilitat prelitoral.

Els representes municipals han volgut també plasmar el seu suport al sector enmig de la incertesa que viuen des que es va declarar la pandèmia i llançar el missatge que Xàbia és un destí de confiança i segur.