La pandèmia condiciona l'inici del calendari festiu a Xàbia

12 ene 2022 Sant Antoni i Sant Sebastià adapten els seus programes i suspenen actes com els bous al carrer

Les comissions i la regidoria de Festes de Xàbia portaven mesos preparant la volta de les festes populars amb l'inici d'any. No obstant això, l'actual conjuntura sanitària ha fet malbé les previsions i il·lusions de comissions com la de Sant Sebastià o la Penya La Burrera i el centre d'activitats eqüestres del Tiraset, dos col·lectius que estan darrere de la festa de Sant Antoni.

Hui han presentat els programes per a les dues celebracions que inauguren el calendari festiu del municipi i que, finalment, s'han retallat considerablement per prevenció.

Així, a Sant Antoni s'han eliminat del programa tot el que comporta llevar-se la màscara: la xocolatada infantil, el repartiment de mistela i dolços durant la cremà del pi o l'aperitiu del dia de la benedicció de mascotes.

No obstant això, sí que se celebraran els actes més emblemàtics com el trasllat i cremà del pi de Sant Antoni que organitza el Tiraset. Serà aquest dissabte, 15 de gener, a les 20 hores al carrer Sant Antoni.

El diumenge també hi haurà desfilada de carros, muntures i carretes a partir de les 11 hores un recorregut d'anada i volta des del poble al port, amb finalització en la plaça de la Constitució, on a les 13 hores se celebrarà la benedicció d'animals.

Per part seua, la Penya La Burrera obri hui la fira i porrat de Sant Antoni en el seu emplaçament habitual (ajunte l'avinguda Palmela) amb atraccions que estaran fins al 6 de febrer, sent el divendres 21 de gener el Dia del Xiquet amb preus reduïts. També el dilluns, 17 de gener, mantenen la celebració de Sant Antoni a l'església del Loreto, amb eucaristia i benedicció de pans, per a després desplaçar-se al passeig marítim per a la benedicció de mascotes.

Quant a Sant Sebastià, manté un programa pràcticament testimonial després d'acordar-se la suspensió de tots els actes taurins en els quals portava mesos treballant l’ACT. El patró de Xàbia tindrà celebració religiosa el dijous 20 de gener, amb volteig de campanes, despertà, cercaviles i missa solemne a les 20 hores a l'església del Sant Bartolomé.

El dissabte 22 de gener, si el temps ho permet, s'oferirà un contacontes infantil a les 10’30 hores inicialment previst a la Casa de Cultura però que s'ha optat per traslladar a un espai a l'aire lliure com és la plaça Constitució.

Tancarà el programa del Trofeu ciclista Sant Sebastià Patró de Xàbia el diumenge 30 de gener.

La regidora de Festes, Kika Mata, ha agraït a tots els col·lectius festers que hagen entés que amb la situació sanitària que travessem era inviable celebrar determinats actes malgrat que portaven temps preparant amb la il·lusió de començar l'any amb una cosa que fa tanta falta a la gent com és recuperar l'alegria de les festes.