Xàbia mostra el seu suport al sector pesquer davant la nova regulació que limita l'activitat i posa contingent a les captures de gamba roja

17 dic 2021 L'alcalde presenta una moció al ple per a demanar al Govern que busque consensos i assegure la viabilitat econòmica de la pesca

L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha presentat una moció al ple per a mostrar el suport de l'Ajuntament a les reivindicacions del sector pesquer i mostrar el seu rebuig als últims ajustos acordats pel Consells de Ministres i que comporten una nova regulació que limita els dies d'activitat que poden realitzar els pesquers i un contingent de captures màximes en espècies com la gamba roja.

Des de Xàbia es demana al Govern que s'assega amb el sector pesquer buscant un consens que assegure la viabilitat econòmica a una activitat importantíssima en el Mediterrani en general i a Xàbia en particular.

En la moció, que s'inclourà entre els punts a debat del pròxim ple i ja s'ha facilitat als portaveus, es recorda que el sector pesquer és un sector estratègic tant a la nostra ciutat com en bona part dels municipis costaners mediterranis, amb una important quantitat de llocs de treballs directes i indirectes vinculats; des dels pescadors o armadors, al personal de la llotja, transportistes, hostaleria o pescateries. A Xàbia, a més, suposa un important referent de la nostra identitat cultural, turística i històrica.

Entre els arguments es destaca que aquesta nova regulació (una reducció del 6% en les captures), la tercera en tres anys consecutius, es planteja quan no hi ha hagut temps d'avaluar els resultats de les anteriors reduccions (del 10 i del 7’5%), i que junt al calendari de vedes temporals, la imposició de reducció de dies de faena als palangrers i la proposta de tancaments permanents per a tres zones, comportarà una situació inviable per a una important quantitat de professionals del sector. I amb això, es posa en risc d'extinció el patrimoni cultural que atresora.