Xàbia planteja regular l'aparcament i oferir transport públic per a descongestionar els accessos a les cales

14 dic 2021 L'Ajuntament contempla el control de l'embarcador de la Granadella per a racionalitzar la presència de caiacs

L'Ajuntament de Xàbia està preparant un pla integral de gestió del litoral i prelitoral amb el qual espera millorar la seguretat, els serveis i la sostenibilitat turística en espais d'alt valor paisatgístic i mediambiental com són les cales i el seu entorn.

El regidor de platges, Antonio Miragall, avançarà al Consell de Turisme alguns dels plantejaments que inclou aquest projecte i que, seguint la línia dels últims anys, estan encaminats a descongestionar el trànsit en punts de gran pressió turística com la Granadella o el Portixol.

L'edil explica que, amb la recent aprovació de l'ordenança de circulació, el Consistori té llest el marc normatiu per a regular l'estacionament com a zona blava durant els mesos d'estiu en vials com Pic Tort, Barraca o Truita. Al mateix temps, s'oferiria opcions de transport públic per a arribar a aquestes cales amb un autobús llançadora amb un punt de partida pròxim a l'Arenal i recuperant el trenet turístic a la Granadella, això sí, ja de pagament.

Altres mesures per a donar resposta a problemàtiques detectades amb l'ampliació de la vigilància i control d'accés a vehicles via barrera a tots els caps de setmana de juny i des de setembre fins al pont d'octubre. Així mateix, ja s'ha sol·licitat autorització a la Guàrdia Civil de Trànsit –que ostenta les competències de seguretat en la CV-742- per a poder instal·lar elements que impedisquen aparcar en les cunetes d'aquesta carretera al Portitxol.

Miragall també ha parlat d'un sistema de control l'ús de l'embarcador de la Granadella amb la finalitat de racionalitzar l'accés de caiacs –en coordinació amb les empreses de turisme actiu- després que el passat estiu es visqueren situacions de massificació.

Quant a l'abalisament, el regidor avança que s'ha sol·licitat a Costas la possibilitat d'ampliació del parc de boies cap a la zona del Cap Negre i la col·locació de corxeres per a impedir el passe a les coves amb embarcacions de motor.

Aquestes són algunes de les mesures que des de l'àrea de turisme i platges han exposat al Consell Consultiu de Turisme i Promoció Econòmica, un fòrum assessor al qual també se li ha facilitat els diferents balanços turístics de l'últim any (ocupació, platges o visites a la Cova Tallada) així com un resum de les sis línies d'ajudes a empreses que ha llançat l'Ajuntament com a suport per la crisi del Covid 19 i en les quals ha mobilitzat 4’2 milions d'euros.