Amjasa estrena la seua major estació fotovoltaica, que genera suficient energia per a bombejar l'aigua a 7.000 cases en la zona sud de Xàbia

01 dic 2021 L'hídrica compta ja amb cinc instal·lacions solars i aplica polítiques d'eficiència amb les quals la despesa en llum ha baixat un terç en 10 anys

L'empresa municipal d'aigües de Xàbia, Amjasa, ha posat en marxa una nova estació fotovoltaica per a autoproveir-se d'energia. Es tracta de la cinquena instal·lació d'aquest tipus i la de major grandària. Té 120 panells solars de 540 watts en màxim potència, amb el que pot generar uns 64’8 quilowatts (97.200 quilowatts a l'any), i està instal·lada en l'exterior de les oficines de l'empresa; concretament sobre les pèrgoles de l'aparcament d’Amjasa.

Tal com expliquen des de l'hídrica, aquesta estació genera suficient energia per a proveir l'estació de bombament de l'Atzúbia-Cabanes, que és la que subministra l'aigua a uns 7.000 habitatges de les urbanitzacions del sud del municipi (Cap de la Nau; Ambolo; Portitxol; La Guàrdia; Granadella; Tosalet; Cansalades; Pinomar-Pinosol). D'aquesta instal·lació també es nodreixen les oficines i els carregadors dels vehicles (la major part de la flota de l'empresa és elèctrica).

L'alcalde i president d’Amjasa, José Chulvi, ha destacat l'aposta decidida per l'eficiència energètica que abandera l'empresa municipal en els últims anys; unes polítiques que comencen a donar els seus fruits i que han permés que en els últims deu anys la factura elèctrica de l'hídrica es reduïsca a pràcticament un terç (en 2011 es va pagar en rebuts de llum un total de 900.000 euros i en 2020 han sigut 320.000 euros). Tota una fita en temps de gran incertesa a nivell energètic i d'encariment dels costos elèctrics.

Chulvi ha visitat aquesta nova estació al costat de l'edil d'Aigües, Toni Miragall i el conseller delegat d’Amjasa, Paco Torres, qui ja els ha avançat la previsió d'ampliar aquest parc solar utilitzant la pròpia coberta de les oficines i del magatzem, amb el que es produirien 30 quilowatts més.

Des d’Amjasa assenyalen la gran importància que té l'energia en el sector de l'aigua i per això estan sempre pendents dels factors que poden tindre impacte i dels consells que arriben de mà de la ciència.

En aquest camí, aquest divendres 3 de desembre han organitzat unes jornades d'anàlisis i debat titulades “El Binomi aigua-energia” focalitzat en l'ús urbà i agrícola de l'aigua en les quals comptaran amb grans experts en el sector com els catedràtics Enrique Cabrera i Jaime Lora o el director de l'àrea de sanejament i depuració de FACSA, Luis Basiero.

També participaran representants d'empreses com Francisco Azara (Azigrene Consultors Energia) o Luis Babiano (AEOPAS) o Josep Lluis Henarejos (AMJASA) i Roger Llanes, Secretari Autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural. Aquest fòrum se celebrarà en el Parador Nacional de Xàbia.