Xàbia reserva un milió d'euros per a executar la rehabilitació del far del Cap de Sant Antoni

28 oct 2021

L'Ajuntament de Xàbia incorporarà al pressupost municipal la dotació econòmica necessària per a poder contractar la rehabilitació de les dependències del Faro del Cap de Sant Antoni.

El Consistori reservarà 1.096.000 euros per a aquest emblemàtic projecte que permetrà obrir al públic aquest espai singular com a centre d'interpretació de la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni i de divulgació de l'enorme riquesa botànica i faunística d'aquest enclavament situat al parc natural del Montgó.

Segons el projecte d'obra, realitzat per l'estudi d'arquitectura Boix S.L, es rehabilitarà tant les antigues dependències del farero -creant una sala de recepció, cinc d'exposicions i una altra per a projeccions- com l'edifici exempt de l'antic taller, on es crearà una cafeteria i banys públics.

En total són 464 metres quadrats edificats als quals se suma l'exterior que envolta el far, un espai amb més de 3.000 metres quadrats i que es reconvertirà en una plaça «entrellaçada amb la naturalesa» i un itinerari sobre el penya-segat amb telescopis.

L'Ajuntament de Xàbia va iniciar en 2015 un llarg camí per a obtindre la titularitat de l'edifici i recuperar-lo per a donar-li un ús públic. Va ser arran de que el Ministeri de Foment promoguera la seua conversió en hotel, alguna cosa que va comptar amb una forta oposició veïnal i del propi Consistori.

Han sigut necessaris molts passos administratius. Primer per a paralitzar la seua privatització i reforma com a hotel i després per a acordar amb l'Autoritat Portuària d'Alacant –propietària del far- la concessió de l'edifici i la parcel·la. També s'ha hagut de tramitar els permisos pertinents de la Conselleria en tractar-se d'un lloc situat al Parc Natural del Montgó i amb vocació de convertir-se en un espai de divulgació mediambiental.

Paral·lelament a la tramitació d'aquest projecte, amb el qual es posarà en valor un lloc singular, vinculat al patrimoni marítim de Xàbia, l'Ajuntament també està en gestions per a obtindre la concessió de l'edifici confrontant, el conegut com a “semàfor” per a donar-li també un ús lligat al medi ambient i a les tecnologies.