L'Ajuntament de Xàbia anuncia una rebaixa del 17% en el rebut de l'IBI per a 2022

26 oct 2021 Es mantenen les bonificacions a famílies nombroses i les “verdes” als vehicles elèctrics o híbrids i a les cases amb plaques solars

El regidor d'Hisenda de Xàbia, Ximo Segarra, ha anunciat hui diversos canvis en les ordenances fiscals. La més important, una baixada del tipus impositiu que s'usa per a calcular de l'IBI del 1’028 al 0’85, la qual cosa en la seua aplicació suposarà un estalvi concret del 17% en el rebut del pròxim 2022 respecte al d'enguany.

Segarra ha confirmat també que l'Ajuntament manté les bonificacions del 50% a les famílies nombroses i de fins al 25% durant tres anys (amb un màxim de 200 euros per any) a les edificacions residencials legals que hagen instal·lat sistemes homologats per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia provinent del sol.

Altres incentius fiscals amb finalitats ecològics que es prorroguen són per als vehicles ECO en l'impost sobre vehicles de tracció mecànica. Els elèctrics tenen un descompte del 75% i els híbrids del 50%.

L'edil ha explicat que, arran de la modernització dels sistemes tecnològics de l'àrea de recaptació, no serà necessari ni sol·licitar aquestes bonificacions en vehicles ni per família nombrosa, ja que amb l'intercanvi de dades amb la DGT i altres organismes, l'Ajuntament les podrà aplicar d'ofici.

Un altre dels grans avantatges del canvi integral de l'aplicatiu de recaptació és poder aplicar mesures per a facilitar el pagament dels deutes als contribuents; amb fraccionaments de fins a 24 mesos i ajornaments sense necessitat de depositar cap aval llevat que el deute passe dels 12.000 euros. Quant a la taxa pel fem, es manté igual que ara. I les plusvàlues canvien però a nivell tècnic per a adaptar-se a la nova normativa estatal.

Segarra ha apuntat que, amb aquests canvis fiscals, la recaptació d'impostos municipal baixarà 3 milions respecte a l'exercici anterior. Un esforç que pot assumir el Consistori sense minvar els serveis gràcies a la situació sanejada de les finances municipals i a l'existència de romanent per a quadrar el pressupost.

L'alcalde, José Chulvi, ha posat en valor la gran faena realitzada des de l'àrea d'Hisenda per a poder plantejar la baixada de l'IBI més important dels últims anys, la qual cosa suposa una acció més de l'administració local per a fer costat a les famílies de Xàbia en una conjuntura econòmica difícil després de la pandèmia i amb grans pujades en el subministrament energètic.

Chulvi ha avançat que s'estan treballant uns pressupostos municipals que, malgrat la caiguda d'ingressos que comportarà la baixada de l'IBI, no es veurà afectat ni a nivell inversor, amb grans projectes en marxa i altres en planificació, ni en suport social –amb ajudes a famílies en precari, subvencions a empreses i autònoms i diversos plans d'ocupació- ni en la prestació de serveis.