Víctor del Árbol, Rosa Ribas, Fernando Marías i Vicente Garrido, entre els autors que hi-participaran en la 4ª edició de Xàbia Negra

19 oct 2021 • El festival Xàbia Negra torna a celebrar-se després de tres anys d'aturada. Serà entre el 29 i el 31 d'octubre • Se celebraran trobades amb autors, trobades a les aules, una batalla d'escriptors, un concurs de curtmetratges express, clubs de lectura, un monòleg i un vermut literari, entre altres activitats • Víctor del Árbol rebrà el premi La Criminala per la seua contribució al gènere

Xàbia Negra torna a celebrar-se tres anys després. I ho fa en gran, amb autors de primera línia del gènere negre espanyol. Víctor del Árbol, Rosa Ribas, Aro Sáinz de la Maza, Fernando Marías, Rosa Masip, Marta Barrio, Silvestre Vilaplana y Joan Carles Ventura són els escriptors que participen en aquesta quarta edició de Xàbia Negra, que torna a celebrar-se després de la seua última cita, que va tindre lloc en 2018. Durant tres dies, la localitat de Xàbia se submergirà en el gènere negre a través de nombroses activitats.

 

“Mai renunciàrem a tornar a posar en marxa el festival”

Després de 2018 es va obrir un parèntesi per circumstàncies organitzatives, malgrat la voluntat de la corporació municipal de Xàbia per continuar celebrant aquest esdeveniment. Els dos anys següents va ser impossible a causa de la pandèmia. Però en 2021, després de les gestions oportunes, el regidor de cultura, Quico Moragues, mostra la seua satisfacció per haver aconseguit tornar a posar en peus un festival que des de la seua primera edició havia tingut gran acceptació per part dels veïns de Xàbia: “Els responsables culturals de l'Ajuntament de Xàbia apostem en 2016 per tindre un festival de novel·la negra i complim el nostre objectiu. I encara que en 2018 deixarem de celebrar-ho per causes alienes a la nostra voluntat, mai renunciem a tornar a posar-ho en marxa. Aquesta voluntat s'ha fet realitat en 2021, i ens enorgulleix tornar a tindre una cita d'aquest calibre amb la cultura”.

 

L'aposta de la Regidoria de Cultura de Xàbia ha sigut comptar amb gestors culturals de contrastada experiència: “Decidim contactar amb els organitzadors del festival VLC NEGRA, amb una gran trajectòria, i posar a les seues mans l'organització del festival. I estem molt contents amb el programa que han posat damunt de la taula, en el qual hi ha ni més ni menys que quatre guanyadors del premi VLC NEGRA: Víctor del Árbol, Rosa Ribas, Aro Sáinz de la Maza y Silvestre Vilaplana. A més d'això, comptem també amb la recent guanyadora del prestigiós Premi Tusquets, Marta Barrio”.

Trobades amb autors en diferents formats

Els autors de novel·la negra protagonitzen bona part de les trobades. Marta Barrio i Aro Sáinz de la Maza parlaran sobre la psicologia humana en la ficció; Rosa Ribas i Víctor del Árbol exploraran el paper dels llaços familiars en les intrigues de les seues obres. Aquests quatre autors protagonitzaran també una batalla d'escriptors per a construir les seues històries davant el públic. Tots aquests esdeveniments se celebraran a la Casa de la Cultura de Xàbia.

 

També hi haurà temps per a escoltar el monòleg narratiu Esta noche moriré, de Fernando Marías, que mescla realitat i ficció d'una manera fascinant i què serà interpretat per ell mateix. En el local Dúplex s'ha organitzat un vermut literari en el qual participaran Fernando Marías, Marta Barrio, Aro Sáinz de la Maza, Rosa Masip y Santiago Álvarez.

 

No faltará el true crime

El true crime, un subgènere a l'alça, també tindrà presència a Xàbia Negra. El catedràtic i criminòleg Vicente Garrido, un dels majors experts europeus en psicologia criminal, que té una estreta vinculació amb Xàbia, oferirà una conferència. En ella ens parlarà de la gran oferta de true crime existent en l'actualitat i de la fascinació pel mal que tots sentim en major o menor mesura.

 

Xàbia Negra també comptarà amb dos periodistes especialitzats en la investigació de successos: Vanessa Lozano i Luis Rendueles, que ens explicaran els detalls del seu treball i l'evolució dels mètodes d'investigació en els últims 40 anys.

 

Les activitats de true crime se celebraran a la Casa de la Cultura de Xàbia, que també acollirà un club de lectura: el dedicat a El hijo del padre, l'última novel·la de Víctor del Árbol. L’altre programat per a este festival suposarà la inauguració del club de lectura en valencià de la biblioteca de Xàbia i estarà protagonitzat per l'escriptor valencià Joan Carles Ventura i la seua novel·la Em diuen fletxa, i se celebrarà a la Biblioteca del Port



Els joves, protagonistes en l'arrancada

El divendres 29 al matí els joves seran protagonistes. L'Institut Antoni Llidó rebrà la visita dels escriptors Fernando Marías i Rosa Masip, que analitzaran la novel·la de viatges Al otro lado de la brújula, escrita per tots dos a quatre mans. En l'Institut Núm. 1 El Port esperen a Silvestre Vilaplana, prolífic autor en llengua valenciana, per a analitzar la seua obra. També durant el matí del divendres es donarà el tret d'eixida al Concurs de Curtmetratges Express, organitzat per l’Escola de Cinema Riu Rau: els equips participants disposaran de 36 hores per a guionizar, gravar i editar un curtmetratge de menys de 5 minuts.

 

Víctor del Árbol, premi La Criminala

Una de les novetats de la reedició de Xàbia Negra és la creació del premi La Criminala, malnom amb el qual és coneguda Úrsula Tachó, una veïna de Xàbia que va assassinar al seu fillastre en 1920. El primer premi La Criminala serà entregat a Víctor del Árbol, per la seua contribució al gènere, el diumenge 31 a les 13 hores en la Casa de la Cultura de Xàbia. A continuació s'entregaran els premis del Concurs de Curtmetratges Express en el que serà l'últim acte del festival.

Tota la informació i horaris a www.xabianegra.com