Xàbia plasma el seu agraïment i reconeixement a la Fundació Sorolla en el 25 aniversari dels premis Vila de Xàbia

07 oct 2021 El municipi fa coincidir l'homenatge al pintor pel 125 aniversari de la seua arribada a Xàbia amb l'acte institucional del 9 d’Octubre

Xàbia ha viscut hui la celebració institucional del 9 d’Octubre; un acte celebrat per primera vegada en una data diferent a la festiva i en un emplaçament també especial, a l'aire lliure; Una plaça de l'església repleta de veïns -alguns il·lustres com el cantant Raimon- que s'han sumat a la reivindicació col·lectiva d'una història que continua viva i a l'orgull per una identitat forjada amb una llengua, costums, territori i lleis.

El motiu d'aquests grans canvis ha sigut la intenció de fer coincidir en el temps dos moments estel·lars del passat dels valencians i els xabieros: la constitució del regne de València i l'arribada a Xàbia del mestre Joaquín Sorolla Bastida en 1896, fa hui exactament 125 anys. De fet, l'acte, és el primer d'una llarga programació commemorativa dedicada a aquesta efemèride i ha servit per a fer lliurament del premi Vila de Xàbia –que compleix la seua 25 edició- a la Fundació Museu Sorolla, depositària del llegat del reconegut pintor valencià.

Ha sigut el president de la Comissió Permanent de la Fundació, Antonio Mollá, l'encarregat de recollir el guardó de mans de l'alcalde, José Chulvi. Un premi que segella la unió permanent entre Sorolla i Xàbia, un “acte de justícia” en paraules de l'alcalde que tindrà continuïtat amb el “homenatge durador i visible a la unió única entre la mar, la llum, l'home i el poble” que suposarà la instal·lació d'una escultura del pintor al qual es dedicarà el passeig marítim de la Grava.

Al llarg de la commemoració s'ha pogut evocar la impressió que es va emportar l'artista el 7 d'octubre de 1896 a través d'un treball audiovisual amb les cartes que va escriure Sorolla a la seua esposa Clotilde com a fil conductor. També s'ha pogut gaudir del recital de piano “Sorolla un imaginari musical” interpretat per la prestigiosa pianista i comissària cultural, Marta Espinós.

A l'acte, presentat pel periodista Artur Balaguer, han assistit diversos membres de la Corporació, ex alcaldes del municipi i una nodrida representació de la Fundació Sorolla, a més de la besneta de l'artista Blanca Pons.

En la seua intervenció, l'alcalde, ha apel·lat a la valentia i responsabilitat de tots per a mantindre viva la història dels valencians i les valencianes i per a enfrontar els reptes que acompanyen al “projecte de futur que és Xàbia”, un desig de continuar sent “un port obert per a persones de tot el món, que ens milloren i ens fan més rics amb la seua mirada”.

“L'esperit de Xàbia no el defineixen els edificis ni les infraestructures, sinó un patrimoni natural, humà, cultural i paisatgístic que és únic i ens ha situat en una posició privilegiada, en el centre del desig de milers de persones de tot el món” ha convingut el primer edil. “Però que també és fràgil. I que tenim l'obligació de cuidar de manera decidida. Encara que això signifique regular alguns usos per a garantir que en el futur es mantinga com l'hem conegut nosaltres” ha recalcat.

Chulvi ha recordat que el municipi ha sigut pioner en matèria de conservació en el litoral valencià i que ara està disposat a continuar sent valent i “mà a mà amb altres administracions, prendre mesures que ens protegisquen dels perills de la massificació i ens permeten continuar sent un poble que té ànima, la mateixa que fa 125 anys va seduir al pintor de la llum”.

 

Finançament i llibertat per als ajuntaments

El responsable municipal també ha posat sobre la taula un dels grans desafiaments per als Ajuntaments, tindre finançament i llibertat suficient per a poder exercir com l'administració més pròxima.

“El nostre major repte és fer que els nostres veïns i veïnes troben cada dia les condicions necessàries per a portar avant el seu projecte de vida a Xàbia. Tan fàcil i tan exigent com això” ha resumit. Perquè, ha justificat “els Ajuntaments estem “lluny dels grans titulars, però prop de la realitat, posant-li cara, pell i ulls als assumptes del dia a dia. Nosaltres no veiem estadístiques, veiem persones a les quals coneixem, famílies amb les compartim el carrer i les vivències més profundes. I per aqueix motiu ens rebel·larem tantes vegades com calga contra les normes que ens lliguen les mans i pretenen que els diners de tots i totes, es queden parats en un calaix abans que invertir-los en el servei de la gent” ha reiterat l'alcalde.