Eliseo Parra, Vi Blau, La Banda Morisca i la Romàntica del Saladar protagonitzen el festival XàbiaFolk 2021

09 abr 2021 Els concerts seran en el Riurau d’Arnauda, amb control d'aforament i horari diürn per a adaptar-se a la conjuntura sanitària

L'Ajuntament de Xàbia ha presentat hui el cartell del Xàbia Folk 2021, el primer festival que recupera el municipi des de la irrupció de la pandèmia. El regidor de Cultura, Quico Moragues, ha explicat que el certamen s'adaptarà a les noves circumstàncies, traslladant-se al riurau d’Arnauda del parc Montaner (on es pot controlar l'aforament) i amb horaris diürns, més amables per als espectacles a l'aire lliure. Així, els concerts es distribuiran entre els dos primers caps de setmana de maig; els dissabtes a les 19 hores i els diumenges a les 12.

El que no canvia és la seua essència i la seua aposta de qualitat, sent un dels esdeveniments referents i més consolidats que se celebren en el territori valencià entorn de la música d'arrel.

De fet, el cartell d'enguany –que com sempre compta amb l'assessorament de músics com Toni Torregrosa o Joan Buigues- inclou a un dels grans del folk espanyol: el cantant i guitarrista Eliseo Parra, exponent de la música tradicional castellana i que actuarà a Xàbia el dissabte 8 de maig (19 hores) en format quintet.

No obstant això els encarregats d'inaugurar el festival el dissabte 1 de maig a les 19 hores seran els principals referents de la música folk a Xàbia: la Romàntica del Saladar, els qui presentaran la seua antologia musical “25 anys, un tast de Romàntica”. Tal com ha explicat un dels seus músics, Tolo Bas, la Romàntica del Saladar va complir les seues noces de plata en 2019 i va anar llavors quan va sorgir la idea de preparar aquest projecte amb el qual fan un repàs als temes més representatius de la seua trajectòria i una picada d'ullet al món del vi del terreny.

El festival segueix el 2 de maig, a les 12 hores, amb les valencianes “Vi Blau” els qui proposen un repertori que fusiona diferents estils i inclou amb versions adaptades al seu peculiar estil.

El segon cap de setmana comptarà amb l'actuació d'Eliseo Parra i amb un tancament enèrgic a càrrec de la Banda Morisca (diumenge 9 de maig a les 12 hores) que presentaran el seu treball “Gitana Mora” a base de música andalusina i amb reminiscències del nord d'Àfrica, el rock andalús, el flamenc i les músiques mediterrànies.

Des de la Romàntica del Saladar, Joan Buigues, ha mostrat la seua satisfacció per poder celebrar de nou el festival, demostrant que la cultura és segura i que hi ha ajuntaments compromesos amb els músics per als quals, a més de cultura, és activitat econòmica.

Per part seua, l'alcalde José Chulvi, ha coincidit que és un motiu d'alegria anar recuperant els festivals i ha volgut agrair la implicació de la Romàntica del Saladar al Xàbia Folk. “No podríem entendre aquest estival sense ells; sense la seua aportació i treball que ho han portat a ser un referent” ha assenyalat.

Chulvi també ha volgut felicitar la banda pel seu 25 aniversari –anys treballant per posar en valor el folk i compartint alegria amb la població- i ha tingut unes paraules de record per a un dels seus fundadors: Pep Bas “Coeta” persona que sempre serà recordada pel seu amor a la cultura i tradicions valencianes i amb un entusiasme que hui continua tenint la seua petjada en la Romàntica del Saladar.

Tota la informació sobre el Xàbia Folk 2021 pot consultar-se en la web www.xabiafolk.com i la reserva prèvia d'entrades, realitzar-se en el telèfon 965794344.