Xàbia prepara un pla d'abalisament que preveu deixar boies tot l'any per a protegir punts del litoral com la Sardinera o Cala Blanca

08 ene 2021

L'Ajuntament de Xàbia ha adjudicat la redacció del nou contracte d'abalisament de la costa a l'empresa local Císcaro, Projectes i Construcció per un total de 15.600 euros.

Ara, aquesta empresa d'enginyeria prepararà el projecte amb el qual es definirà el servei litoral per als pròxims quatre anys i amb el qual el Consistori espera adaptar la temporalitat de les platges a la realitat: ampliar el temps en el qual la costa és segura per als banyistes i mantindre la protecció dels punts més sensibles i amb més pressió nàutica.

Segons explica el regidor de Medi Ambient i Platges, Antonio Miragall, el nou contracte mantindrà la Grava com a “platja d'hivern” abalisada tot l'any. Però també hi ha intenció de deixar durant els 12 mesos les boies en zones clau com a Cala Blanca o la Sardinera, evitant així que les embarcacions puguen acostar-se fins a la mateixa riba a partir d'octubre.

Mantindre les boies tot l'any suposa assumir i tindre en previsió una quantitat econòmica significativa per a poder substituir les que puguen perdre's en els temporals, afig el regidor.

Miragall avança una altra de les novetats que el Consistori vol incorporar en aquesta contractació, que és que l'empresa que s'encarregue d'instal·lar les balises i del seu manteniment també tinga en plantilla un vigilant/informador que durant l'estiu faça tasques de sensibilització i informació sobre on es pot fondejar i on està prohibit.

Amb aquestes accions, Xàbia tracta d'augmentar la protecció dels seus fons marins en la mesura de les seues possibilitats, ja que la potestat sancionadora està en mans dels cossos de seguretat de l'Estat. A més, des de l'Ajuntament també s'està pendent de les modificacions normatives que puga realitzar la Generalitat en l'àmbit de la protecció de la posidònia i de la regulació de l'ús de les boies de fondeig.