Xàbia acorda amb Costas emprendre accions per a posar en valor el Primer Muntanyar

10 sep 2020

L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, s'ha reunit aquest matí amb la Cap del Servei Provincial de Costes d'Alacant, Rosa de los Rios, per a posar sobre la taula diferents opcions amb les quals posar en valor la franja litoral del Primer Muntanyar, un espai d'alt valor paisatgístic, natural i patrimonial del municipi. A aquesta presa de contacte també ha assistit la Subdelegada del Govern a la província, Araceli Poblador, qui ha recolzat la intenció municipal d'emprendre accions que milloren la imatge i l'ús públic d'aquest lloc.
Segons ha explicat l'alcalde, des de Costas han valorat positivament les últimes accions de l'Ajuntament en aquest espai litoral, com prohibir l'aparcament en primera línia de costa, ja que estan en perfecta sintonia amb les polítiques de sostenibilitat que impulsa el Ministeri de Transició Ecològica. El servei provincial també comparteix el convenciment que el Primer Muntanyar és un lloc d'altíssim interés natural i patrimonial, ja que és un exemple dels jaciments d'on històricament s'extreia i tallava la pedra tosca, element molt característic de l'arquitectura local.
És per això que s'han compromés a treballar en un projecte global que servisca per a posar-lo en valor i potenciar-lo com a passeig. En tant, l'Ajuntament seguirà impulsat intervencions de xicotet calat i compatibles amb el nivell de protecció del lloc que revertisquen en la seua millora.
Un altre dels temes que s'ha tractat en aquesta reunió és l'estat en què es troba el tram pegat a la punta de l'Arenal i conegut popularment com la "Cala del Ministre" des que la borrasca Gloria derrocara el clos que envoltava la finca Sant Rafael en la qual el ministre de Franco Mariano Navarro Rubio es va construir un xalet en els anys 60.
Ara els seus hereus han reconstruït el tancament reculant-lo cap a la casa i deixant de lliure accés les piscines i les basses de l'antiga piscifactoria d'època romana que formen part d'un jaciment arqueològic. No obstant això, aquest espai està ple de rebles i residus trets pel temporal, suposant un risc per als quals el visiten.
Segons ha apuntat Chulvi, des de Costas ja han presentat un requeriment a la família Navarro Rubio perquè netege i repare l'espai i estan pendents que registren el projecte per a dur-lo a terme.