La plaça Vicent de Gràcia, un espai per a recordar al mestre de la tosca de Xàbia

23 jul 2020

Xàbia té des d'ahir un espai públic que reivindica la figura de Vicent de Gràcia, artista especialitzat a modelar la pedra tosca i que està darrere de monuments com el púlpit de l'església de Sant Bertomeu, les fonts del municipi, l'escut de la porta de l'Ajuntament o el de la creu coberta recentment restaurat i adaptat a la Llei de la Memòria Històrica.

Precisament la placeta on està aquest monument i la font del Loreto, també obra seua, és el lloc triat per l'Ajuntament per a homenatjar  aquest xabiero que, a més de mestre pedrapiquer, va tindre una personalitat especial que li va portar a estar molt present en els anys de postguerra i dinamitzar amb la seua originalitat la vida social, cultural i les comissions festeres.

L'acte va comptar amb l'acompanyament musical del violoncel·lista Sergio Camarasa i va estar marcat per les circumstàncies sanitàries.  L'alcalde, José Chulvi, va repassar l'obra de l'homenatjat, però també diversos esdeveniments de la seua vida que van ajudar a conéixer una mica més el caràcter emprenedor i entusiasta d'aquest home que amb voluntat i talent va aconseguir canviar el seu destí fins a arribar a ser un artista reconegut.

“És obligació nostra retrobar-nos amb persones com Vicent de Gràcia i reivindicar a un artista en majúscules; autodidacta i que ho feia tot, des del disseny al modelatge. Una persona humil i honrada que malgrat les circumstàncies va fer valdre el seu talent fins a arribar a fer coses extraordinàries”, va manifestar l'alcalde.

El regidor de Cultura, Quico Moragues, va explicar com la Corporació per unanimitat decidia fa dos anys dedicar-li un espai públic i que s'ha esperat a tindre restaurat el monument a la creu coberta –una obra realitzada amb gran sensibilitat i respectant l'estil de l'autor pel constructor local Pedro Cholbi i el tosquero Pepe Signes- per a dedicar-li aquesta plaça en la qual ara hi ha un panell informatiu que repassa la importància de l'obra de Vicent de Gràcia.

En representació de la família de l'homenatjat va parlar la seua néta Fani Bisquert, qui va agrair a l'Ajuntament aquest reconeixement que ajudarà les generacions més joves a conèixer a qui va deixar una obra que ja és part del patrimoni de tots i va ser una persona entranyable que es va bolcar al seu poble.