Xàbia analitza les aigües residuals per a localitzar de manera primerenca i precoç possibles focus de Covid19 en la població

14 may 2020 L'Ajuntament signa un acord amb el laboratori de Global Omnium per a participar en un projecte científic vinculat a la lluita contra la pandèmia

L'Ajuntament de Xàbia ha signat hui un acord amb GAMASER, Laboratori de Global Omnium, per a implantar en el municipi un mètode de vigilància epidemiològica mitjançant l'anàlisi molecular d'aigües residuals que permeta conéixer quina és la presència, nivells de concentració i evolució d'unitats genòmiques del SARS-CoV-2 causant de la malaltia COVID-19.

Per a això es prendran mostres durant els pròxims 15 dies en diferents punts significatius de la xarxa de clavegueram, una anàlisi que tindrà cost zero per a l'Ajuntament com a mostra del “compromís de Global Omnium amb la societat i amb el repte de frenar les conseqüències d'aquesta pandèmia”.

El laboratori assumirà els costos associats al projecte i després compartirà els resultats i els posarà a la disposició de l'autoritat sanitària sempre que siga requerit per a això.

L'alcalde, José Chulvi, ha mostrat la seua satisfacció que les gestions realitzades hagen donat el seu fruit i Xàbia haja sigut un dels municipis valencians triats per a aquest projecte científic que permetria anticipar-se i prendre mesures en cas de registrar-se un rebrot de la malaltia. “És una eina que radiografiarà el nivell de virus que hi ha i que a més de donar seguretat a la població també ens permetrà presentar-nos com una destinació segura per a qui vulga visitar-nos”.

Chulvi ha agraït a Global Omnium “la seua col·laboració amb Xàbia i amb la lluita global enfront d'aquesta pandèmia que ha canviat tant les nostres vides i cobert al món de dolor i incertesa”.

Mètode pioner

El SARS-GOAnalytics és un mètode pioner - validat pel IATA-CSIC (Centre Superior d'Investigacions Científiques)-  capaç de determinar quantitativament el nombre d'unitats genòmiques del virus que provoca el COVID 19 presents per litre d'aigua i, per tant, d'establir la corba de l'epidèmia després de fer un mostreig de dades i anàlisis.

La seua metodologia permetrà anticipar-se a alguns dels indicadors a l'ús i creuar les dades amb uns altres que recapta Sanitat per a sumar informació i fer una foto més perfecta de la progressió o de la reculada de la pandèmia.

Mitjançant la presa de mostres i anàlisis d'aigua d'embornal es pot disposar d'un “Sistema d'Alerta Primerenca amb el qual podrem sectoritzar i controlar al nivell de detall que se'ns indique la irrupció de nous focus del COVID a les nostres ciutats en temps real”, assenyalen des de Global Omnium

Tal com han explicat, el coronavirus deixa un rastre genètic (ARN) que es manté en el cos dels infectats durant 20 dies: “Aquest ARN és expulsat mitjançant femta i altres mètodes de secreció, amb el que arriba a les xarxes de sanejament des del primer dia de la infecció, encara que el pacient ni tan sols tinga símptomes o sàpia que està infectat, és a dir, siga asimptomàtic”

Per això, gràcies al sistema desenvolupat per Gamaser (Global Omnium) i verificat pel CSIC “podem monitorar com s'està comportant la pandèmia a nivell genèric -entrades d’Edars- on aboquen zones de població, i el que en aquests moments és especialment rellevant: podem sectoritzar i controlar a nivell de xicotetes poblacions o fins i tot, a nivell de barris”, ha destacat.

 

Experiència de 3 anys en la detecció de virus infecciosos en aigües residuals

 

Global Omnium disposa de la capacitat per a realitzar anàlisis quantitatives de material genètic de SARS-CoV2 en l'aigua de les xarxes de sanejament. Els laboratoris de Global Omnium col·laboren des d'octubre de 2017 amb el Csic, any en què van signar un acord per a la detecció de virus infecciosos en aigües residuals sota el programa:”Detecció de virus infecciosos (NoV GI, NoV GII i HAV) en aigües residuals i regenerades”. Des de llavors s'ha aprofundit en la metodologia per a identificar aquest tipus d'elements patògens. Des que es va deslligar la pandèmia, s'ha realitzat un seguiment de la seua evolució i ajustant les dades com a material de treball sota la premissa de col·laborar en les investigacions que s'estaven produint. Aquest mètode s'ha posat a la disposició de la Generalitat Valenciana i es va concretar ahir amb a signatura del protocol entre el ministre, el president de la Generalitat i el president de Global Omnium.