Els Escacs Vivents de Xàbia aborda la salut mental a partir d'una adaptació del Mag d'Oz

24 jul 2024 La partida d'escacs es representarà el dissabte 27 de juliol a les 22:30h.

Els Escacs Vivents, l'única festa d'interès turístic nacional de Xàbia, celebra aquest dissabte la seua edició número 26 abordant el tema de la salut mental a partir d'una adaptació de la història del Mag d'Oz.

Titulat “Niu de PajarOz”, els Escacs Vivents prenen la base de la pel·lícula original (de 1939) i la fusionen amb el llibre (de L Frank Baum, 1900) per a crear una història que, en paraules de la directora de l'esdeveniment, Raquel Violero, és “l'excusa per a parlar de la salut mental”. La ment de les persones, va explicar Violero durant la presentació, “és un niu d'ocells, tots tenim ocells al cap i això és el que passa amb la salut mental, tenim molts ocells que estan fent un soroll que no sabem com controlar”.

Violero va destacar que a través de la representació d'enguany pretenen oferir “eines perquè els més xicotets i la societat en general puga identificar el problema de la salut mental”.

La protagonista del Mag d'Oz és Dorothy que s'enfronta a “una història de #espill, reflexos” això passa –va indicar la directora- amb la societat actual “rebem imatges superficials amb les xarxes socials que expressen visions molt reduïdes de la realitat”. Unes xarxes socials que tenen especial afecció als #xiquet i #xiquet “que idolatren als influencers”.

La representació de l'obra comptarà amb 34 participants, dels quals 32 són les peces i altres dues seran personatges externs, a més el convidat d'honor serà el Taller d'Inserció laboral per a malalts mentals (Tapis) de Xàbia, en la figura del seu responsable Alicia Ripoll. Ripoll serà l'encarregada de moure les peces blanques, mentre que Jeroni Mulet Salvá, campió del torneig d'Escacs de Fogueres, serà el responsable de moure les peces negres. El narrador serà Mariano Landete Mulet, un trobador molt especial.

La part musical serà a càrrec de l'Orquestra del Centre Artístic Musical de Xàbia i l'escola de ball Endanza, acompanyarà amb coreografies. En total l'esdeveniment mobilitzarà a unes 100 persones.
La partida base de la representació serà la de Morphy i NN disputada en 1850.

En la presentació la responsable del Tapis va expressar el seu agraïment per participar en l'Escacs Vivents i que es parle de salut mental “perquè si hi ha informació, coneixement i comprensió, només així com persones i com a societat, podem fer front a la salut mental”.

Per part seua, el president de la Comissió de Festes Mare de Déu de Loreto, Vicent Gavilá, va agrair l'esforç i treball voluntari de tots els que fan possible els Escacs Vivents de Xàbia que va començar Rafael Andarias i que en les últimes edicions ha agafat Raquel Violero “amb molt d'entusiasme” i això al costat de tot l'equip de la Comissió “fan que això tire avant cada any”.

A més, va assenyalar que enguany, la Comissió cobrarà una entrada-donatiu d'1 euro al públic assistent als escacs vivents aquest dissabte. Una entrada que anirà acompanyada d'una xicoteta sorpresa que no va voler revelar.

Mentrestant, la regidora de Cultura, Mavi Pérez, va posar en valor aquest treball voluntari “per molts diners o interès que hi haja per part de l'Ajuntament si no cal persones que es dediquen a aquest esdeveniment, amb sacrifici i il·lusió, no ixen les coses”.
Pérez va assegurar que la intenció de l'equip de govern és “potenciar molt més els Escacs Vivents de Xàbia”.

Per part seua, l'alcaldessa, Rosa Cardona, va subratllar la temàtica triada enguany per l'equip que encapçala Violero: “abordeu una problemàtica com la salut mental, i ens quedarem en finalitzar amb el missatge d'una llum clara en un problema fosc com és la salut mental”.

L'alcaldessa va insistir que el govern local treballarà juntament amb la Comissió “perquè l'única festa d'interès turístic nacional es Xàbia es veja i se senta molt més”.

Els Escacs Vivents se celebrarà el dissabte 27 de juliol a partir de les 22.30 hores en l'avinguda Lepant de Xàbia.