Xàbia continua treballant en l'ús responsable de l'aigua

16 jul 2024 Tenir l'aigua garantida no significa malgastar-la, entre tots i amb xicotets gestos “podríem estalviar un 10% d'aigua en el nostre consum diari d'aigua potable, així com, amb una vegetació adaptada al clima que tenim, i revisant les possibles fugides que puguen existir en els domicilis”.

L’ Observatori de l'Aigua, va celebrar fa uns dies la seua segona reunió de l'any, presidit per l'alcaldessa, Rosa Cardona i el regidor de Cicle Hídric, José Marcos Pons, i en el qual són presents tant veïns, com a empresaris i agricultors i comerciants, la trobada va ser plantejada per a abordar la situació hídrica de Xàbia de cara a l'estiu, la temporada alta en consum d'aigua potable en el municipi. Una situació que atesos els indicadors de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer és de “alerta”, enfront d'altres municipis veïns, que es troben en el nivell d'emergència.

 

En aquesta cita, el gerent de l'empresa municipal, José Luis Henarejos, va remarcar que Xàbia està en alerta ja que tenim “la planta dessaladora i al fet que hem fet una bona gestió dels cinc pous que tenim, estalviant l'aigua que gastem d'ells per a tenir-la disponible en aquests dos mesos”.

 

Henarejos va comentar que va ser dimecres passat (dia 10 de juliol) quan la planta dessaladora va començar a treballar a ple rendiment per a produir uns 29.000 m³ d'aigua al dia.

 

Així mateix, va exposar que “la situació és bona, de tranquil·litat”, no obstant això, va alertar que els “consums són més elevats comparats amb anys anteriors”, de fet, va concretar que al juny el consum del conjunt del municipi havia sigut un 20% superior a l'any 2023. Un augment que va atribuir al fet que no ha plogut quasi res i que a causa d'això els “regs de jardins s'han hagut d'incrementar”.

 

A més, va instar que Xàbia “continue donant exemple” per a ser més eficients –l'empresa renovant les instal·lacions- però també tots els abonats i en particular el sector de la jardineria i el manteniment de piscines. “Hem d'apostar per la sensorización (per a evitar que si plou un dia, s'activen a la nit els regs programats) i per exemple fomentar la instal·lació de filtres més eficients en les piscines”. Alguna cosa en el qual a partir d'hivern, l'empresa municipal i l'Ajuntament treballaran amb aquests dos sectors implicats.

 

En la reunió l'alcaldessa, Rosa Cardona, va remarcar que la trobada l'havien convocat “per a parlar de la situació en la qual es troba el subministrament de l'aigua, que és una faena de tots, els que vam governar, els que gestionen l'empresa municipal i els que treballen amb l'aigua tots els dies, així com dels quals ens visiten”.

 

Cardona va indicar que des d'Amjasa i la regidoria de Turisme s'ha remès un dossier als propietaris d'habitatges turístics amb els fullets de la campanya “Cada gota, compte”, al costat d'uns altres de residus o el decàleg del turista responsable.

 

I va insistir als membres, i per extensió a tots els veïns i veïnes, que tenir l'aigua garantida no significa malgastar-la i que entre tots i amb petits gestos “podríem estalviar un 10% d'aigua en el nostre consum diari d'aigua potable, així com , amb una vegetació adaptada al clima que tenim i revisant les possibles fugides que puguen existir en els domicilis”.

 

Per part seua, el regidor de Cicle Hídric, José Marcos Pons, va explicar que des de l'empresa “s'està treballant en tots els escenaris” i tenint en compte aquest equilibri entre l'aigua que prové dels pous i la de la dessaladora, que ha permès “reservar aigua dels primers” per a aquestes setmanes esdevenidores de puntes de consum d'aigua potable a Xàbia. A més, va insistir que el municipi continua sent solidari, aportant aigua cada dia al Consorci Teulada-Benitatxell.