La Policia Local celebra 165 anys de servei per i per als veïns de Xàbia

18 feb 2024

La Policia Local de Xàbia ha celebrat aquest divendres el seu 165 aniversari, un acte en el qual les persones que han format i formen part del cos local de seguretat han rebut un càlid homenatge de tots els veïns i veïns. Un homenatge a la seua dedicació contínua, el seu treball diari, per i per a cadascun de tots els ciutadans, en definitiva per a la millor convivència de tots.


La sala d'actes de la Casa Primícies ha acollit aquest esdeveniment que ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Javier Montero, l'alcaldessa, Rosa Cardona, el regidor de Seguretat Ciutadana, Juan Ortolá, membres de la corporació; així com representants de Policies Locals de la comarca i la Safor, la Guàrdia Civil de Xàbia i Calp, així com Els Voluntaris de Balcó a la Mar, Protecció Civil i Creu Roja de Xàbia.

Durant el desenvolupament de l'esdeveniment s'han realitzat tres tipus d'homenatge: d'una banda a un grup d'agents de la Policia Local de Xàbia ja jubilats se'ls ha fet lliurament d'unes monedes commemoratives; per un altre unes distincions honorífiques que atorga la Policia Local; i finalment la Policia Local ha lliurat unes medalles al Mèrit Policial als agents que han destacat per la seua obstinació, professionalitat i col·laboració amb la institució.

Agents jubilats: Demetrio Mosquera Sánchez, Vicente Cardona Buigues, Alberto Tur Miralles, Miguel Sapena Sala, Javier Garde Fontecha, Bartolomé Tachó Sapena, Francisco Bisquert Vendrell, Tomás Cardona Vendrell, José Enrique Miguel García, Francisco Carrascosa Máñez i el fins a uns anys cap de policia, Cristóbal Buigues Lorenzo.

Distincions honorífiques: Manuel J. Infant, Agent de la Guàrdia Urbana de Tarragona; Anaven Fernández Jaime, Agent de la Policia Local d'Alaquàs, Rafel Covas Femenia, Coordinador d'Agents Tutors de l'Institut Balear de Seguretat Pública, José Martínez Espasa, Comissaria Principal de la Policia Local de Gandia, Salvador Megias Navalón, Sergent del Consorci de Bombers de la Província d'Alacant (Parc de Dénia), Javier Fayos Espinós, Sergent del Consorci de Bombers de la Província d'Alacant (Parc de Dénia), Salvador Luque Merida, Sergent Cap del Grup de Rescat del Consorci de Bombers de la Província d'Alacant, José Vicente Serra Bolufer, Cap de l'Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil, José Antonio Fernández de la Propietària, Inspector de la Unitat Adscrita a la Comunitat Valenciana del Cos Nacional de Policia, Amador López Camacho, Agent de la Guàrdia Civil (Lloc Principal de Xàbia), Augusto Antonio Campos Rojas, Cap Primer de la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil, Antonio García Sánchez, Brigada del Grup Especial d'Activitats Subaqüàtiques de la Guàrdia Civil, Juan Carlos López García, Tinenta Comandant del Lloc Principal de la Guàrdia Civil de Xàbia, Jerónimo Pacheco Polo, Tinenta Coronel de la Guàrdia Civil, Companyia de Calp, José María Angel Batalla, Ex Secretari Autonòmic de Seguretat i Resposta a les Emergències, Javier Ignacio Reyes López, Magistrat Jutge titular del Jutjat Instrucció número 1 i Degà dels Jutjats d'Alcalá de Henares, Antic Degà dels Jutjats de Dénia.

Distincions a associacions: Guàrdia Civil, Unitat del Cos Nacional de Policia Adscrita a la Comunitat Valenciana, Protecció Civil Xàbia, Voluntaris de Balcó a la Mar, Consorci de Bombers de la Província d'Alacant, personal de la planta dessaladora, personal de l'empresa municipal Amjasa i personal del Centre de Salut de Xàbia.

Medalles al mèrit del cos: Jesús Fernández Gómez, Raúl Signes Cholbi, Antonio Soler Llidó, Patxi Martínez Gorostiza, Raquel Ferrer Seré, Juan Vicente Blasco Bañuls, Jorge Buigues Mulet, Pedro Vicente Andrés González, José Sebastián Andrés Estalrich, David Joaquín Donate Robles, Jorge Luis Ferrándiz Alemañ, Francisco Marí Miñana, Mariano Armero Giménez, Sandra Bertó Rodríguez, Andrés Bolufer Colomer, Vicenta Salomé Bolufer Fuentes, José Cholbi Buigues, Pedro Luis Cholbi Cardona, Francisco Cholbi Catalá, Francisco Javier Fernández Serrat, Fernando Hernández Sánchez, Fernando Gaona de Sande, Rafael Gozalo Daina, Maria Dolores Ivars Cardona, Alejandro Javega Sánchez, José Antonio Mallebrera Varó, Gema Marcos Fernández, María del Carmen Marín Fernández, José Manuel Martín Cabrera, Noemí Molina Gómez, José Montagut De Lamo, Jorge Ortega Navarro, Carlos Palacios Bravo, Rosa María Ramos Gimeno, María José Ribes Serrat, Jorge Romá Ruiz, Enrique Rubio Rubio, José Ramón Saez Chamero, Elena Torres Buigues, Juan Carlos Torres Jorro, Juan Manuel Velderrama Alonso, José Juan Valles Legay, Jeaninne Cantó Ribera, Alberto Reyes Romero (al costat de Kosmo i Khalan -els gossos). Els Oficials José Ignacio Muñoz Lorenzo, Estanislao Bisquert Cholbi, Fernando Escolano Mira; l'Inspector José Ribes Fornés i l'Intendent Cap, José Antonio Monfort Pons.



Després de la breu glossa històrica, ha intervingut el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Javier Montero, ha felicitat la Policia Local de Xàbia pel seu aniversari i per “una labor imprescindible” que ha resumit en quatre conceptes “proximitat, servei, lliurament i professionalitat”. Montero ha comentat “el repte” que suposa per al cos atendre una població que arriba a l'estiu a 150.000 persones i la capacitat que tenen “per a adaptar-se”.

En l'acte l'intendent Cap, José Antonio Monfort ha oferit un discurs en el qual la paraula agraïment a estat molt present: a les entitats i associacions que col·laboren amb la Policia Local; a totes les persones que els “han precedit en aquesta professió al llarg dels anys per què guarden un gran afecte”. Així com a totes “les corporacions municipals, l'actual i totes les anteriors pels suports rebuts”.

De la mateixa manera ha volgut reconèixer a aquelles persones que han estat del costat del cos local de seguretat “en els moments més difícils i complicats” i a aquelles que han “ajudat i guiat” perquè la Policia Local de Xàbia siga “exemple de professionalitat, innovació i referent de la seguretat”.

Finalment, l'Intendent Cap ha tingut paraules per a “tots i cadascun dels companys i companyes, perquè cada dia donen el millor de si en pro del benestar i seguretat de la nostra població, així com per la seua disponibilitat humana en aquesta professió”.



Juan Ortolá: “Els nostres policies compleixen amb la llei però amb la màxima d'ajuda als veïns”


Per part seua, el regidor de Seguretat, Juan Ortolá, ha destacat que els agents de la Policia de Xàbia treballen per la defensa “dels interessos i el benestar social que des de la seguretat ciutadana vela pel compliment de la llei, però tenint com a màxim objectiu ajudar als veïns i veïnes”. Tot això –ha afegit amb “grans dosis d'humanitat, rigor i paciència”.

Ortolá ha agraït a tots “els agents que han passat” pel cos local de seguretat “durant tots aquests anys de celebració i per tots i cadascun dels serveis que han realitzat”, tant els “usuals com els no usuals, com a greus catàstrofes o emergències”.



Rosa Cardona: “Tots els veïns i veïnes hem de reconèixer amb profund respecte i admiració el treball dels agents”


Mentre l'alcaldessa, Rosa Cardona, ha indicat que en aquest dia tot el poble “subratlla la importància i l'imprescindible servei que la nostra Policia Local brinda al municipi”. Tots els agents de Xàbia fan una labor “que va més enllà de l'aplicació de la llei, són els pilars sobre els quals es construeix la confiança i la seguretat del nostre municipi”.

Cardona ha volgut reconèixer i honrar “l'ardu treball i la valentia de cadascun dels membres” de la Policia Local de Xàbia, dels quals ha destacat el seu “exemplar” compromís amb el servei públic i la dedicació “a protegir i servir al nostre poble”, la qual cosa ha considerat haver de ser reconegut per tots els veïns “amb el més profund respecte i admiració”.

L'alcaldessa ha tingut a més unes paraules per a l'Intendent Cap, José Antonio Monfort, “només puc tenir mostres d'agraïment cap a ell, la seua predisposició i professionalitat són úniques. Em sent protegida, acompanyada i, fas fàcil el difícil. Mil gràcies”.

I ha finalitzat el seu discurs “junts, continuarem treballant pels nostres veïns, per ells i per a ells, I per a fer de Xàbia un lloc segur, pròsper i ple d'oportunitats per a tots”.

Després de l'acte que ha comptat amb l'acompanyament musical d'un grup de professors del Conservatori Professional de Música de Xàbia, tots han celebrat l'aniversari en un menjar en els salons Carrasco.